Se románul, se oroszul nem hajlandók beszélni a gagauz parlamentben

Három képviselő a parlamenti anyanyelvhasználatra buzdít.
Hirdetés

Gagauzia parlamentjének három képviselője, Elena Caramit, Mihail Jelezoglo és Ecaterina Jekova múlt pénteken bejelentette: az autonóm terület parlamentjének ülésein kizárólag gagauz nyelven fognak megszólalni. A képviselők arra buzdították társaikat, kövessék a példát.

A gagauz parlament ülései orosz nyelven zajlanak. A három képviselő kezdeményezése abból a szándékból fakad, hogy a gagauz nyelv használatát népszerűsítsék az autonóm területen. A képviselők konkrétan azt javasolják, hogy a helyi parlament ülésein ezentúl gagauz nyelven szólaljanak fel a képviselők.

„A törvényhozási tevékenységnek tartalmaznia kell egy tervet a gagauz nyelv megmentésére. Nemrég részt vettünk egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol elhangzott a kérés: a gagauz parlament képviselői beszéljenek gagauz nyelven. Ezért mi ezt tesszük”, nyilatkozta Ecaterina Jekova.

„Nem kell szégyellnünk magunkat. Vannak szavak, amelyeket nem ismerünk, de minél gyakrabban használjuk az anyanyelvünket, annál gazdagabbá válik. A képviselőknek kell példát mutatniuk, a kormánynak, a kormányzónak, aztán a polgárok is átveszik. Nem kell megvárnunk a törvényt, mától kezdve el kell kezdenünk gagauz nyelven beszélni”, tette hozzá ki Jekova.

A parlament elnöke, Vlagyimir Cîssa, így kommentálta a három képviselő döntését: „Aki gagauz nyelven akar beszélni, megteheti.”

Hirdetés