Sürgeti a DNA-t a volt miniszter felvezetésébe belehalt rendőr családja

Sok volt a tanú és a titkosított dokumentum – válaszolta a DNA. Több mint két év telt el a baleset óta.
Hirdetés
Azért húzódott el a Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében indított nyomozás, mert várni kellett bizonyos dokumentumok titkosságának feloldására, illetve mert a felek igen nagy számú tanú kihallgatását kérték – állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Azt követően közölte ezt a DNA, hogy a rendőr családja keresettel fordult a legfelső bírósághoz, hogy sürgesse meg az ügyben folytatott vizsgálatot.
 
A vádhatóság pénteki közleményében rámutat, a dosszié iktatását követően 
  • megvádolták Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettest, 
  • a General MPM Impex Kft. vállalatot, 
  • illetve ennek ügyvezetőjét, Petre Mazilut, 
  • műszaki szakértői vizsgálatnak vetették alá a balesetben érintett járművet, 
  • és kihallgattak több mint hatvan tanút, akik közül többet az érintett felek javaslatára idéztek be 
– érvel a DNA. A vádhatóság szerint öt közintézménynél kérvényezték bizonyos, államtitkot és szolgálati titkot tartalmazó dokumentumok titkosságának feloldását, mely folyamat csak 2018 januárjában zárult le. Az ügyben indított bűnvádi eljárás még folyamatban van – teszi hozzá a DNA közleménye.
 
Bogdan Gigină rendőr családja azért fordult keresettel a legfelsőbb bírósághoz, mert kifogásolja, hogy túl hosszúra nyúlik az ügyben indított nyomozás. A szolgálatteljesítés közben, balesetben elhunyt rendőr hozzátartozói gyakorlatilag azt kérik a bíráktól, sürgessék meg a DNA által az ügyben folytatott vizsgálatot.
 

A per első tárgyalását február elsejére tűzték ki.

A család ügyvédje pénteken azt mondta, két év és három hónap telt el a rendőr életét követelő baleset óta, és a szülők úgy vélik, ez észszerű időtartam a vizsgálat lefolytatására. A keresetben azt kérik, a bíróság szabjon meg egy legfeljebb három hónapos határidőt a nyomozás lezárására.
 
2016. december 6-án a DNA gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében. Ugyancsak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik a nyomozás a baleset helyszínén munkálatokat végző cég vezetője, Petre Mazilu, valamint a munkacsoport vezetője, Adrian Corcodel ellen. 
 
A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan-Cosmin Gigină rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat Gabriel Oprea akkori belügyminiszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, 
 

miközben Oprea Cotroceni negyedbeli lakására tartott.

A baleset pillanatában Gigină 84 km/órás sebességgel közlekedett, a sötétség és eső miatt rossz látási körülmények között, így nem vette észre az úttesten ideiglenesen, a General MPM Impex Kft. által elhelyezett akadályokat. 
 
A vádhatóság szerint Gabriel Oprea volt az, aki hivatali tekintélyével rábírta a rendőrt, hogy nagyon gyorsan hajtson, ami halálos balesetéhez vezetett.

Hirdetés