Akasztófahumor
béel
2018. január 17. szerda, 13:22
Nem szabadul kijelentésének következményeitől a lemondott kormányfő.

Feljelentést tettek Mihai Tudose lemondott miniszterelnök ellen a legfőbb ügyészségen a múlt héten, egy hírtelevízióban elhangzott akasztós kijelentése miatt.

A feljelentést tevő ügyvéd, Liviu Popescu annak kivizsgálását kéri az ügyészségtől, hogy a volt kormányfő székely zászló kapcsán tett kijelentései kimerítik-e a közösség elleni uszítás vagy a gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás fogalmát.

A feljelentést szerint elfogadhatatlan, hogy egy, magát az alkotmányban demokratikus jogállamban meghatározó országban, amelyben az emberi jogokat a legfontosabb értéknek tekintik, ahol az alkotmány szavatolja a jogegyenlőséget és az etnikai alapú diszkrimináció kizárását, amely emberjogi és nemzeti védelmet szavatoló nemzetközi egyezmények tagja, a miniszterelnök, miután nem sokkal korábban nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a halálbüntetést, nyilvánosan kijelentse, hogy egy romániai nemzeti kisebbség tagjai (még törvénytelen, akár bűncselekménynek minősülő tettek esetében is) a zászló mellett fognak lengeni, vagyis felakasztják őket” - áll a dokumentumban.

„Az elkövető, akárcsak egy náci, akasztással fenyegeti egy nemzeti kisebbség tagjait, ha pedig ezt nem szankcionálják példásan, más jellegű kisebbségek és a politikai ellenfelek ellen is irányulhat. Az ilyen kijelentéseket semmilyen esetben nem védi a szólásszabadsághoz való jog, és nem tekinthetők az erős hazafiság bizonyítékának” - áll a beadványban.

Mint ismeretes, a Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Egyébként a PSD által Tudose utódjául jelölt EP-képviselő, Viorica Dăncilă szombaton közleményben határolódott el a kijelentéstől. Ugyan ő maga is elutasítja az autonómiáról szóló párbeszédet, úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű" elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24922
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.