Akasztófahumor
béel
2018. január 17. szerda, 13:22
Nem szabadul kijelentésének következményeitől a lemondott kormányfő.

Feljelentést tettek Mihai Tudose lemondott miniszterelnök ellen a legfőbb ügyészségen a múlt héten, egy hírtelevízióban elhangzott akasztós kijelentése miatt.

A feljelentést tevő ügyvéd, Liviu Popescu annak kivizsgálását kéri az ügyészségtől, hogy a volt kormányfő székely zászló kapcsán tett kijelentései kimerítik-e a közösség elleni uszítás vagy a gyűlöletre és diszkriminációra való felbujtás fogalmát.

A feljelentést szerint elfogadhatatlan, hogy egy, magát az alkotmányban demokratikus jogállamban meghatározó országban, amelyben az emberi jogokat a legfontosabb értéknek tekintik, ahol az alkotmány szavatolja a jogegyenlőséget és az etnikai alapú diszkrimináció kizárását, amely emberjogi és nemzeti védelmet szavatoló nemzetközi egyezmények tagja, a miniszterelnök, miután nem sokkal korábban nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a halálbüntetést, nyilvánosan kijelentse, hogy egy romániai nemzeti kisebbség tagjai (még törvénytelen, akár bűncselekménynek minősülő tettek esetében is) a zászló mellett fognak lengeni, vagyis felakasztják őket” - áll a dokumentumban.

„Az elkövető, akárcsak egy náci, akasztással fenyegeti egy nemzeti kisebbség tagjait, ha pedig ezt nem szankcionálják példásan, más jellegű kisebbségek és a politikai ellenfelek ellen is irányulhat. Az ilyen kijelentéseket semmilyen esetben nem védi a szólásszabadsághoz való jog, és nem tekinthetők az erős hazafiság bizonyítékának” - áll a beadványban.

Mint ismeretes, a Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Egyébként a PSD által Tudose utódjául jelölt EP-képviselő, Viorica Dăncilă szombaton közleményben határolódott el a kijelentéstől. Ugyan ő maga is elutasítja az autonómiáról szóló párbeszédet, úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű" elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24922
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.