BREAKING: Lemond Tudose a kormányfői tisztségről

A kormányzó Szociáldemokrata Párt megvonta tőle a politikai bizalmat hétfő este. Vacsoraidőben.
Hirdetés
Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását – állította hétfő este több román hírforrás előbb a zárt ajtók mögül kiszivárgott értesüléseikre hivatkozva, majd az értesülést maga Tudose is megerősítette.
 
Az ülés után, háromnegyed tízkor Tudose már azt mondta az újságíróknak, megy egyből a kormány épületébe, és szedi össze a dolgait, még az ügyvezető miniszterelnöki tisztséget sem vállalja. Értesülések szerint Marius Ciolacu miniszterelnök-helyettes is lemond, akiről Tudose korábban úgy nyilatkozott, a barátja, és együtt vállalták a kormányzást is.
 
A végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak. Távozáskor Tudose azt mondta: fegyelmezett tagja a PSD-nek: a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást. Arra a kérdésre, milyen a viszonya Liviu Dragnea pártelnökkel, azt válaszolta: „Most már jó, most a legjobb. Eddig feszült volt, ez van.”
 

Több kifogást is emeltek Tudose ellen,

az általános következtetés az volt, hogy így nem lehet tovább folytatni, mert konfliktus van a párt és a kormány között, illetve a kormánytagok között, mondta Liviu Dragnea a bizottsági ülés után. Konkrétan azt kifogásolta, hogy ezek a konfliktusok a sajtónyilvánosság előtt zajlottak, és nem a párt zárt fórumain belül.
 
A pártelnök a miniszterelnök és Carmen Dan belügyminiszter közötti üzengetésre utalt, amelynek során Tudose gyakorlatilag lemondásra szólította fel Dant, aki ezt nem volt hajlandó megtenni. A párt vezetése azon az állásponton van, hogy Carmen Dan (aki egyébként Liviu Dragnea egyik legfőbb bizalmasa) ne mondjon le, közölte Dragnea.
 
Liviu Dragnea Mihai Tudose lemondása után
 
Nincs jó keze a kormányfők kiválasztásában, mondta el Dragnea, ezért most nem is ő fog új miniszterelnököt javasolni, de addig nem jönnek ki a végrehajtói bizottság üléséről, amíg nem döntenek az új kormányfő személyéről. Ha nincs jó keze, nem mond le a pártelnöki tisztségről? – hangzott el a kérdés, amire Dragnea egyértelmű nemmel felelt.
 
A kormány szerkezete nem kell, hogy változzon, válaszolta Dragnea újságírói kérdésre. Ő maga azt kifogásolta a kormány tevékenységében, hogy a miniszterek egymás udvarába hajigálták a hazugságokat az utóbbi pár hónapban.
 

A következő kormány kinevezéséig

Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest, fejlesztési minisztert javasolják ügyvivőnek, de nem biztos, hogy ezt  a jobboldali államfő elfogadja.
 
Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Tudose a párt elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. A pártülésen állítólag Tudose felajánlotta lemondását, amit a hírek szerint a többség elfogadott. Az ülés mintegy öt órán át tartott.
 
A miniszterelnök lemondása a PSD politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozza helyzetbe, akit az alkotmány nem kötelez arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással. 
 
A PSD végrehajtó bizottsága holnap 11-kor ül össze ismét, mondta Claudiu Manda, hogy kiválassza az új miniszterelnök személyét. A PSD honatyája szerint nem elképzelhető, hogy ellenzékbe kerüljön a pártja, megvan a biztos parlamenti többségük ahhoz, hogy ismét ők alakítsanak kormányt.
 
Romániában a kormányfő lemondásával automatikusan lemond az egész kormány. Grindeanu távoztával viszont sok kormánytag újra bársonyszékbe került, várhatóan ez történik a Tudose-kabinet legtöbb tagjával is.

Hirdetés