Nem hagyhatja el otthonát a sikkasztással vádolt urológus

A DIICOT házi őrizetet rendelt el Mihai Lucan ellen.
Hirdetés

Házi őrizetet rendelt el pénteken a Bukaresti Táblabíróság Mihai Lucan orvos ellen, akit ötmillió lej elsikkasztásával vádol a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). A táblabíróság elfogadta a DIICOT megfellebbezését, és hatálytalanította a bukaresti törvényszék 2017. december 22-i döntését, melynek értelmében hatósági felügyelet alá helyezték az orvost. Az orvos fia ugyanebben az ügyben szabadlábon, hatósági felügyelet alatt védekezhet.

A DIICOT azt követően indított eljárást, hogy Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője feljelentést tett az orvos ellen. Az ügyészek több tanút, többek közt Kolozsvár polgármesterét és az egészségügyi minisztert is kihallgattak.

Mihai Lucan ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség indított büntetőjogi eljárást bűnszervezet létrehozása és rendkívül súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanújával. A sebészt azzal gyanúsítják, hogy

ötmillió lejt sikkasztott el a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézettől.

A DIICOT szerint a bűnszervezet tagjai 2005 és 2016 között a klinika tulajdonában található javakat használták, tulajdonították el, illetve kereskedtek ezekkel, és egy magánklinika javára használtak fel bizonyos szolgáltatásokat.

Hirdetés

Az ügyészek azt állítják, hogy a rákos megbetegedések kezelésére használt, korszerű orvosi készüléket törvénytelenül vittek át az urológiai klinikáról Lucan magánklinikájára, ahol hat évig dolgoztak vele. Az orvosi felszerelés mellett az ezzel végzett kezeléshez szükséges fogyóanyagokat is rendszeresen az urológiai intézet vásárolta meg, a páciensek azonban a magánklinikának fizették ki a kezelés ellenértékét,

beavatkozásonként 3 000 és 6 700 euró közötti összeget.

Ugyanakkor a Mihai Lucan magánklinikáján megműtött betegek az operáció előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban a reális árnál sokkal kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért. 

Hirdetés