Kelemen: az EU-ban nem maradhat következmények nélkül Tudose kijelentése

Az RMDSZ elnöke a miniszterelnök „akasztós” kijelentésére gondolt.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint az Európai Unióban nem maradhat tisztségében az a miniszterelnök, aki olyan kijelentést tesz, mint Mihai Tudose kormányfő.

Az RMDSZ elnöke a Radio France Internationale-nak nyilatkozott pénteken, és kijelentette: nem maradhat következmények nélkül a miniszterelnöknek az a szerda esti kijelentése, amikor egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a székelyföldi autonómiatörekvésekhez. A kormányfő úgy fogalmazott: „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Az RMDSZ elnöke szerint a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a kijelentését.

Kelemen Hunor sérelmezte, hogy a román politikai pártok nem határolódtak el Mihai Tudose kijelentésétől.

„Ilyen körülmények között azt is hihetnénk, egyetértenek Mihai Tudose miniszterelnökkel, ez pedig nagy baj” – mondta.

Hirdetés

Kelemen Hunor azt is megjegyezte, hogy semmi új nincs abban, amit az autonómia-elképzelések összehangolásáról a Magyar Polgári Párttal (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) közösen elfogadott állásfoglalásban hétfőn megfogalmaztak. Az autonómiaformák elérésének célja évtizedek óta része az RMDSZ programjának.

Amúgy, mint megírtuk, a beszédből nem lehet egyértelműen kihámozni, hogy Tudose szerint pontosan kinek is kellene a székely zászló mellett lógnia.

Nem mintha ettől nem lenne súlyos a kijelentés.
 

Hirdetés