Tudose akasztófával fenyegette meg a székely vagy magyar zászlók kifüggesztőit

Nem, nem vicc, egy tévéműsorban mondta ezt ország-világ előtt.
Hirdetés

Arról már hírt adtunk, hogy Mihai Tudose miniszterelnök telefonon nyilatkozott a Realitatea televízió szerda esti műsorának és leszögezte, hogy szó sem lehet magyar autonómiáról Romániában, a három magyar párt közös autonómia-nyilatkozatának pedig nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

Tudose nyilatkozatának egy részét a rossz telefonos kapcsolat miatt nagyon nehezen lehetett érteni, azóta azonban több román portál is kihámozta és lejegyezte a miniszterelnök szavait.

Nos, Mihai Tudose, az EU-tagállam Románia miniszterelnöke 2018-ban azt mondta:

„megmondom egyenesen: azt üzentem, hogy ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett”.

Ezt a verziót közölte a Realitatea TV és a Ştiri pe Surse is.

A DCNews azonban másképpen jegyezte le Tudose kijelentését, szerintük a miniszterelnök azt mondta:

Hirdetés

A három magyar párt által felvetett autonómia-kérdés kapcsán „ugyanaz lesz a magatartásom, mint amikor megpróbáltak egy zászlót felvonni egy nem tudom, milyen napon. Amikor én nagyon világosan azt üzentem, hogy ha azt a zászlót kifüggesztik, akkor a felelősök is ott fognak lógni a zászló mellett”.

Ennek alapján elképzelhető, hogy Tudose arra a tavaly novemberi, sepsiszentgyörgyi rendezvényre utal, amikor a Magyar Polgári Párt (MPP) megpróbálta felvonni a címeres magyar zászlót egy rendezvény keretében. A rendezvényen arra emlékeztek, hogy 75 évvel ezelőtt, 1942. november 15-én avatták a városban az országzászló emlékművet, melynek központi zászlórúdján az egykori magyar országzászló lobogott.

A prefektus és a karhatalmi erők felszólítása következtében azonban a szervezők végül elálltak a zászlófelvonástól. A részleteket elolvashatja itt. 

Porcsalmi Bálint: Tudose kérjen bocsánatot!
Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte a miniszterenököt. Porcsalmi román nyelvű nyilatkozatát Kelemen Hunor szövetségi elnök idézi Facebook-oldalán. Az ügyvezető elnök szerint Tudose nyilatkozatai mélységesen felelőtlenek és méltatlanok a tisztségéhez.
„Primitív, középkort idéző nyilatkozatával a miniszterelnök mélységesen megsértette és leplezetlenül megfenyegete a székelyföldi magyar közösséget. Jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele. A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról. Kérjük, hogy azonnal vonja vissza nyilatkozatát és nyilvánosan kérjen bocsánatot!” – írja Porcsalmi.
 

 

Hirdetés