Sorra tiltakoznak az erdélyi magyar politikusok Tudose kijelentése ellen

Borboly a székely zászló használatának jogát védi, Toró bízik abban, hogy a lehetséges román partnerek is megszólalnak, míg Biró a nemzetközi közvélemény figyelmére számít.
Hirdetés

Ahogy várható volt, nagy felháborodást váltott ki a közösségi hálókon Mihai Tudose kormányfő kijelentése, miszerint a székely zászlót kifüggesztőket is fel kellene akasztani a lobogók mellé. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke nyilatkozata után Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnöke is tiltakozását fejezte ki. Azt írja, hogy Mihai Tudosénak kormányfőként fel kellene lépnie az ilyen megnyilatkozások ellen, nem pedig tovább keltenie a hangulatot.

Borboly emlékeztet arra, hogy Románia Alkotmánya elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Védelmébe veszi a székely zászlót mondván, Románia címerében – amelyet magyar ember tervezett Keöpeczi Sebestyén József személyében – megtalálhatók a székely szimbólumok, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a helyi szimbólumok kérdése helyi és nem országos politikai ügy. Végül Borboly egy székelyföldi látogatásra hívja a miniszterelnököt, aki bár fél éve kormányfő, ebben a minőségében még nem járt a térségben.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a Facebookon azt írta: megérti, hogy a keménykedés most kötelező gyakorlat és nem elég jó román hazafi az, aki nem mond valami rendkívül keményet a magyar autonómiatörekvésekről, de Tudose ezúttal elvetette a sulykot. Toró véleménye szerint az a minimum, hogy bocsánatot kér. A néppárti vezető kíváncsi arra, hogy hányan lesznek a román politikusok közül, akik most megszólalnak, ők ugyanis partnerek lehetnének a jövőépítésben.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint Mihai Tudose kijelentése ékes bizonyítéka, hogy ma Romániában hogyan gondolkodik a többség a magyar kérdés kapcsán, ugyanakkor miniszterelnökként kijelentése kimeríti a gyülöletkeltés és uszítás fogalmát is. A pártelnök elmondta: minden lehetséges csatornát kihasználnak, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét is felhívják az esetre.

Hirdetés