Intenzíven tárgyal Románia és Ukrajna a román kisebbség anyanyelvi oktatásáról

A román külügy természetesen Romániát ajánlotta modellként a kisebbségi jogok tiszteletben tartására.
Hirdetés
A román és az ukrán diplomácia vezetői tárgyalni terveznek egy olyan megállapodásról, amely garantálná az Ukrajnában élő román közösség anyanyelvi oktatását – írja az Agerpres hírügynökség. 
 
Teodor Meleşcanu külügyminiszter azt nyilatkozta ukrán hivatali kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélését követően, hogy Romániát mindaddig aggodalommal tölti el az ukrán oktatási törvény, amíg „nem találnak realista megoldást” a helyzetre. A román diplomácia vezetője ismét hangot adott álláspontjának, miszerint a kijevi parlament által elfogadott 
oktatási törvény „hátrányosan érinti a román kisebbséghez tartozó személyek anyanyelvi oktatáshoz való jogát.”
„Megegyeztünk Klimkin úrral, hogy mielőbb elkezdjük és le is zárjuk a közös együttműködési megállapodás kidolgozására vonatkozó tárgyalásokat, ez a protokollum az oktatási törvény gyakorlatba ültetésével kapcsolatos kérdésekre és főleg egy másodlagos törvény utólagos kidolgozására vonatkozik majd” – mondta Meleşcanu.
 
A román külügyi tárca vezetője kifejtette: Románia modellként szolgálhat Ukrajna számára a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, különösen az anyanyelvi oktatás tekintetében. 
 
A két külügyminiszter mellett a két ország tanügyminisztere – Liviu Pop és Lilia Grinevics – is részt vett a tárgyalásokon.
 
Ha már Ukrajnában járt, a két román miniszter felavatott egy román tannyelvű iskolát is a román határtól mintegy 40 km-re eső Iordănești-en, illetve meglátogatta a szomszédos Karapcsivban a Mihai Eminescu nevét viselő, szintén román tannyelvű középiskolát.
 

Hirdetés