Homofób kijelentései ellenére is Ioan Deneş a PSD miniszterjelöltje

Korában Liviu Dragnea is kifogásolta a vízügyi tárca élére javasolt politikus megnyilvánulását.
Hirdetés

A PSD elnökénél is kiverték a biztosítékot múlt tavasszal Ioan Deneş Beszterce-Naszód megyei PSD-szenátor homofób kijelentései, most mégis őt jelöli a nagyobbik kormánypárt a vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium élére.

Deneş 2017 március végén azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy azonos nemű párok nem sétálhatnak kézen fogva az utcán, amíg nincs egy olyan törvény, ami ezt kifejezetten megengedné. Ha megjelenik egy törvény, ami kimondja, hogy az azonos nemű párok kéz a kézben sétálhatnak az utcán, akkor ő tiszteltben tartja majd, de ha nincs ilyen törvény, akkor nem lehet így sétálni. „Amíg egy ember viselkedése nem sérti a szabadságomat, azt csinálhat, ami neki tetszik. Viszont ha sérti a szabadságomat, akkor gond van” – fogalmazott márciusban a szenátor.

Ioan Deneş kijelentései akkor Liviu Dragnea tűrésküszöbét is meghaladták. A PSD elnöke leszögezte: nem ért egyet a szenátorral. „Azt javasolom neki és a többieknek is, hogy ne feledjék: a PSD-nek a tagjai. A PSD nem egy radikális párt, hanem toleráns alakulat, olyan párt, amely teljes meggyőződéssel hiszi, hogy a romániai társadalomban mindenkinek van helye és mindannyian tisztelnünk kell egymást” – mondta Dragnea.

A PSD vezetősége hétfőn rábólintott, hogy Ioan Deneş legyen a párt jelöltje a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszteri tisztségre. A tárcavezetői poszt azt követően üresedik meg, hogy Doina Pană miniszter egészségi okokból benyújtotta lemondását. Ioan Deneş a PNL-ből lépett át a PSD-be 2014-ben.

Hirdetés