Iohannis megint szépen padlóba döngölte a kormánypártok vezetőit

Mivelhogy az ellenük zajló büntetőeljárások, illetve a megszületett jogerős ítéletek ellenére is az állam vezetői között vannak.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő pénteken ismét kijelentette: álláspontja szerint jogerősen elítélt személyeknek, illetve olyanoknak, akik ellen bűnvádi eljárás indult, nincs keresnivalójuk az állam élén.
„Megjelent egyfajta felbuzdulás, hogy az igazságügyről beszéljenek a nyilvánosság előtt, de ez nem csoda, tekintve, hogy elítélt, bűnvádi eljárás alatt álló emberek találhatóak az államvezetésben – szögezte le Iohannis a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén, amelyen a testület új elnökét készültek megválasztani.

„Sokat beszéltek arról 2017-ben, hogy mit tesznek a bírák, még többet beszéltek talán az ügyészek munkájáról. Megjelent egyfajta felbuzdulás, hogy a nyilvánosság előtt beszéljenek az igazságügyet érintő kérdésekről. Tekintve, hogy van néhány elítélt, bűnvádi eljárás alatt álló személy az államvezetésben, ez nem is csoda” – mondta Iohannis.

Az államfő ismét megerősítette, hogy szerinte ilyen személyeknek nincs mit keresniük az államvezetésben.

„Többször hangoztattam és még fogom, hogy ilyen személyeknek nincs mit keresniük az államvezetésben. Saját érdekeik miatt mindig kísértésbe esnek, hogy megkérdőjelezzék az igazságszolgáltatás rendszerét, az igazságügyet, a bírák és ügyészek munkáját, ezáltal súlyosan ártva az államnak, az állampolgárok igazságügybe vetett bizalmának” – mondta az államfő.

Iohannis ezzel Liviu Dragneára, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve Călin Popescu Tăriceanura, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökére célzott. Előtbbi választási csalás miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, egy korrupciós ügy miatt pedig ismét vádat emeltek ellene, utóbbi ellen hamis tanúzás vádja miatt zajlik eljárás.

Hirdetés