Hatalmas a bérek közötti különbség az ország megyéiben

Teleorman és Brăila után Hargita és Kovászna megyékben a legalacsonyabbak a fizetések. Bukarest és Kolozsvár utolérhetetlen.
Hirdetés

Bukarestben a legmagasabbak, Teleormanban pedig a legalacsonyabbak a nettó fizetések – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal tavalyi évre vonatkozó adataiból. Az alkalmazottak jóléte egyenesen arányos a régiók gazdasági fejlettségével: a nagyobb városok vonzáskörzetében, ahol a lakosok elsősorban a versenyszférában dolgoznak, magasabb az életszínvonal, míg az elmaradottabb vidékeken, ahol a dolgozók nagyobb részét az állam foglalkoztatja, nehezebb a megélhetés.

Az Adevărul infografikája a májusi hónap átlagkereseteit hasonlítja össze megyékre leosztva

Ahogy a térképen is látható, a fővárosban a havi átlagjövedelem meghaladja a 3 000 lejt. Második a sorban Kolozsvár, ahol átlagosan 2 684 lejt keresnek egy hónapban az alkalmazottak. A „gazdagabb” megyék közé sorolható Szeben, Ilfov, Temes, Brassó és Iaşi. A székelyföldi és a partiumi megyék a lista végén kullognak: Hargita megyében 1 808 lejt, Kovásznán 1 817 lejt, Biharban 1 886 lejt, Szatmárban 1 993 lejt keresnek átlagosan a munkavállalók.

Az elmúlt egy évben a legnagyobb növekedés Argeş (25%), Szeben (16%), Ilfov (9%) és Kolozs (6%) megyékben volt megfigyelhető. A legmagasabb fizetések az IT-szektorra (6 054 lej), a legalacsonyabbak a vendéglátásra (1 415 lej) jellemzőek.

Hirdetés

A szakértők szerint az egyenlőtlenségek elsősorban a foglalkoztatottak képzettsége, illetve szakértelme közötti különbségből adódnak, hiszen a jól fizető cégek inkább olyan városokban működnek, ahol könnyen találnak felkészült munkaerőt. Sokat számít az infrastruktúra és a szolgáltatások minősége is.

2018-ra vonatkozóan a szakértők úgy vélik, hogy nagy bérnövekedésre nem számíthatnak a munkavállalók a versenyszférában. Az IT-szektorban továbbra is masszív alkalmazások lesznek, ugyanakkor a tendencia azt mutatja, hogy sokan átképzik magukat, hogy jobban fizető álláshoz jussanak. Nőni fog a fiatal vállalkozók és a startupperek száma az országban, felértékelődik a nyelvtudás, a szakértelem és a munkatapasztalat is – jósolják a szakértők.

Hirdetés