Mivel szédíti a PSD a polgármestereket

Tavaly átverte őket a különleges nyugdíjakkal, jövőre a fejlesztési forrásaikat vonja meg.
Hirdetés

A PSD–ALDE-s (Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége) többség újra átvert minden romániai polgármestert a 2018-as költségvetéssel, melyben az áll, hogy a helyi hatóságok a 16 százalékról egyébként is 10 százalékra csökkentett jövedelemadó 71,5 százalékát kaphatják meg annak ellenére, hogy a kormányprogramban és a nyilvános kijelentéseikben teljesen mást ígértek.

Számos város, többek között Bukarest, Arad, Nagyvárad, Temesvár, Iaşi polgármestere fejezte ki az utóbbi hónapokban nemtetszését a PSD adóforradalmával szemben, mellyel 16-ról 10 százalékra csökkentették a jövedelemadó mértékét, ami azt jelentette, hogy az önkormányzatok jelentős összegektől esnek majd el. De Mihai Tudose kormányfő ígéretet tett a városvezetőknek arra, hogy szükség esetén a kormány segíteni fogja őket, a 2018-as állami költségvetésre vonatkozó szavazás közeledtével pedig a kormányfő azt állította, hogy 71,5 százalékról 100 százalékra növelik a visszaosztott jövedelemadó arányát. (Tudomásunk szerint Tudose ilyet nem ígért – a szerk.)

Másrészről Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a parlamenti bizottságokban és a plénum előtt arra figyelmeztetett, hogy ez a változtatás nem lenne szerencsés, mert ezzel túllépnék a költségvetési hiány tervezett mértékét. Következésképpen annak ellenére, hogy a PSD kormányprogramja szerint az önkormányzatok megkapnák a jövedelemadó 100 százalékát, a szociáldemokraták – az ALDE és az RMDSZ támogatásával – olyan költségvetési tervezetet fogadtak el, amely a rendelkezésre álló források korlátozásával 

az összes polgármesternek gondokat fog okozni.

Sőt a visszaosztott adó mértékéről tartott költségvetési vitáról a PSD-s szenátorok távoztak az ülésteremből, hogy aztán ne lehessen a szemükre vetni, hogy a polgármesterek ellen szavaztak. Így az RMDSZ által javasolt tervezet, mellyel 100 százalékban rögzítették volna a településeknek jutó adómértékét, nem kapta meg a szükséges szavazatszámot. 

A PSD vezetője, Liviu Dragnea kihangsúlyozta, hogy manipulálnak azok, akik azt állítják, hogy az önkormányzatoknak kisebb költségvetésük lesz 2018-ban, és hogy egy helyi pénzügyekről szóló új törvénnyel oldják majd meg ezeknek a polgármestereknek a gondját, melyet a következő hónapokban fogadnának el. „Ez egy olyan törvény, melyen nagy gondossággal dolgozunk, ez a törvényhozási prioritások egyike”, mondta Dragnea megfeledkezve arról, hogy a PSD-s polgármesterek is bírálták a Tudose-kormány lépéseit.

Alkotmánysértők a különleges nyugdíjak

Hirdetés

A PSD és partnerei a múltban is azt ígérték, hogy segíteni fognak a polgármestereknek, de ez nem történt meg. Ennek egyik ismert epizódja 2015–2016-ban zajlott, amikor a PSD és az ALDE kétszer is elfogadott egy törvényt, mellyel különleges nyugdíjban részesítették a polgármestereket, de az Alkotmánybíróság szintén kétszer minősítette alkotmánysértővé a törvényjavaslatot. 

Bár tudomása volt a tervezet hiányosságairól, a PSD és az ALDE úgy alakította ki a törvényt, hogy az ne menjen át az alkotmányossági vizsgálaton, így a helyi választottak különleges nyugdíjak nélkül maradtak, miközben a parlamenti képviselők megkapták ezt a lehetőséget.

 

Hirdetés