Akár két hónapig is éghet még a nagymajtényi gázszonda

Tíz napja lángol a földgázkút.
Hirdetés
Két hétig, de akár két hónapig is eltarthat a nagymajtényi gázszondánál kiütött tűz eloltása – nyilatkozta szerdán Raed Arafat belügyi államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) vezetője. Arafat sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy a tűzoltók jelenleg a kútfejre dőlt állványzatot próbálják meg eltávolítani, csak ezt követően hoznak döntést, hogyan járnak el a továbbiakban. 
 
A belügyi államtitkár elmondta, előbb meg kell állapítani, mennyire sérült a földgázkút-fej, szükség lesz-e annak kicserélésére. Ennek függvényében két héttől két hónapig is eltarthat, amíg sikerül eloltani a lángokat. „Ilyen típusú eseteknél volt rá példa, hogy két-három hónapot tartott a tűzoltás” – tette hozzá Arafat. 
 
A nagymajtényi földgázkútnál december 18-án csaptak fel a lángok. A helyszínre öt megyéből 70 tűzoltót vezényeltek ki. 
 
Daniel Dragne, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség főkapitánya korábban azt nyilatkozta: azért nem oltották el a nagymajtényi szondatüzet, hogy elkerüljék, hogy a talajból szivárgó gázból robbanékony keverékek alakuljanak ki, amelyeket esetleg lakott települések fele sodorhatnának a légáramlatok.
 
A földgázkitermelő vállalat képviselője, Jeffrey Auld akkor azt mondta, szakemberek segítségével keresik a módját annak, hogy miként fogják be a kiáralmó gázt, és oltsák el a tüzet.
 
A tíz napja lángoló földgázkút a tűzoltók szerint nem jelent veszélyt a környékbeli lakosságra, és nem áll fenn annak kockázata, hogy a tűz átterjedhet a közeli épületekre. Raed Arafat szerint a Kanadából érkezett szakemberek felmérték a terepet, és szerintük kicsi annak valószínűsége, hogy ki kellene menekíteni Kismajtény lakosságát. „De fel vagyunk készülve rá, mint minden sürgősségi beavatkozásra” – tette hozzá a belügyi államtitkár. A környékbeli településeken mintegy ötezer ember él. 

Hirdetés