Románia is áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe?

Az izraeli külügyminiszter-helyettes szerint legalább tíz országgal folytatnak tárgyalásokat a nagykövetségük elköltöztetéséről – köztük van Románia is.
Hirdetés

Románia és más országok is áthelyezhetik a nagykövetségüket Jeruzsálembe – ez derült ki abból a rádióinterjúból, amelyet Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes adott kedden.

Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át – mondta el az izraeli külügyminiszter-helyettes a hirado.hu által szemlézett interjúban.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt – jelentette ki Hotoveli. Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések „hullámát” fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Elsőként Guatemala követte az USA példáját: a közép-amerikai ország vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Guatemala azon hét ország egyike volt, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntést elítélő határozattervezetről.

Hirdetés

Az izraeli rádió értesülése szerint a zsidó állam Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről. Konkrét részleteket ezekről a tárgyalásokról még nem lehet tudni.

Mindenesetre Románia – Magyarországgal és más közép-kelet-európai országokkal együtt – azon államok között volt, amelyek tartózkodtak az ENSZ közgyűlésében a Donald Trump lépését elítélő határozat megszavazásakor.
 

Hirdetés