Mindenki fogózzon meg: Putyint újrajelölték

Az elnök független jelöltként indul a választáson. Mindeközben Alexej Navalnijt, az ellenzék vezéralakját kizárták a megmérettetésből.
Hirdetés

Hivatalosan is jelölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra kedden Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport – tájékoztat az MTI.

A döntés egyhangúlag született a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) az Oroszország – az én történelmem elnevezésű pavilonjában. A tanácskozáson maga az elnök nem vett részt.

Putyin a nagyobb támogatottság elérésének reményében független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb 300 fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak 300 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Ez várhatóan könnyedén összejön majd, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és a parlamentben ugyancsak képviselt Igazságos Oroszország párt is.

A szavazás előtt a Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező kezdeményezésére létrehozott reprezentatív testület keddi ülésén Szergej Novohatszkij, Oroszország hőse, egy nukleáris meghajtású cirkáló kapitánya, Szofja Vojtko, a kirovi klinikai és diagnosztikai központ főorvosa, Szofja Velikaja olimpiai bajnok vívó, Jurij Szolomin, a moszkvai Kisszínház művészeti igazgatója és Gyenyisz Macujev zongoraművész szólalt fel.

Putyin fő ellenfelét kizárták
A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulójára tűzték ki.
A napokban több jelölt is beadta már a szükséges dokumentumokat. Alexej Navalnijt, a liberális ellenzék vezéralakját, Putyin legfőbb kihívóját azonban kizárták a jelöltek közül, ezért ő a választás bojkottjára szólította fel híveit.

Hirdetés