Dragneának is megvan a véleménye a marosvásárhelyi iskolaügyről

Túlzott reakciókra panaszkodik és a katolikus iskola megalapítása mellett érvel a PSD elnöke.
Hirdetés

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint nincs semmi kivetnivaló a marosvásárhelyi római katolikus líceum megalapításáról szóló törvénytervezetben, amelyet szerdán fogadott el a képviselőház, első házként.

Dragnea úgy véli, eltúlzottak a reakciók az ügy kapcsán, mint fogalmazott, „nagyon sok olajat öntenek arra a tűzre, amelyet mindenki el akar oltani”.

A képviselőház elnöke szerint az a valós probléma, amely Ukrajnában állt elő, ahol az oktatási törvény módosításával jelentősen korlátozták a kisebbségek nyelvén való oktatást, és ez az intézkedés az ott élő, román nemzetiségű gyermekeket is érinti. „Miért van az, hogy mi követelhetjük a jogainkat, de másoknak itthon nem akarjuk megengedni ugyanezt?” – tette fel a kérdést Dragnea.

Dragnea értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ebben az ügyben korábban házi őrizetbe helyezték, illetve hatósági felügyelet alá vonták az iskola volt igazgatóját, Tamási Zsoltot és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelőt, miután a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított az ügyben.

Dragnea szerint az egyház tulajdonában levő épület bérléséről és a katolikus iskola megalapításáról megkötött szerződés román állami alkalmazottak vállalása nyomán jöhetett létre, és hangsúlyozta, ebben nincs semmi kivetnivaló.

A bukaresti képviselőház csütörtökön megszavazta a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. A végső döntést a szenátusnak kell meghoznia.
Liviu Dragnea még szeptemberben ígért politikai támogatást az iskola jogi státuszának rendezéséhez Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek egy telefonbeszélgetés során.

Hirdetés