Iohannis miatt csúszhat a vásárhelyi katolikus gimnázium újraalapítása

Az államfő ugyanis visszaküldte a parlamentnek az alapítást lehetővé tévő törvénymódosítást, pedig nem is a katolikus líceummal van baja.
Hirdetés
Valószínűleg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium lesz a legmegalapítottabb középiskola Romániában, ha sikerül újraalapítani. A parlamentnek háromszor is szavaznia kell róla, miután a pár évvel ezelőtti önkormányzati alapítást a bíróság megsemmisítette: Klaus Iohannis ugyanis ma visszaküldte a parlamentnek az új alapítást lehetővé tévő törvénymódosítást. Miközben a vásárhelyi líceum újraalapítását nem is kifogásolja.
 

Bonyolult? Megpróbáljuk elmagyarázni.

  1. Iskolát Romániában az önkormányzatok alapítanak, ők bocsátanak ki erről határozatot.
  2. Hogy a marosvásárhelyi patthelyzeten minél gyorsabban túllépjen, az RMDSZ megegyezett a PSD-vel, hogy a katolikus gimnáziumot parlamentben meghozott törvénnyel alapítják újra.
  3. Hogy ezt meg lehessen tenni, módosítani kellett a 2011-es oktatási törvényt, és beleírni, hogy nem csak az önkormányzatok, hanem a törvényhozás is dönthet egy iskola megalapításáról. A 2011-es oktatási törvényt idén december 5-én sikerült is ilyen értelemben módosítani.
  4. Mivel törvénnyel is lehet iskolát alapítani, a képviselőház döntő fórumként ma megszavazta a katolikus gimnáziumot konkrétan újraalapító törvényt.
  5. Ugyancsak ma kihirdetés helyett Iohannis visszaküldte a parlamentnek a 3-as pontban említett törvénymódosítást.
 

Mi a baja Iohannisnak?

Semmi, vagy legalábbis jó egészséget és boldog karácsonyt kívánunk neki. A 3-as pontban említett módosítást viszont azért küldte vissza megfontolásra a parlamentnek, mert az nemcsak azzal módosítja az oktatási törvényt, hogy lehetővé teszi a törvény általi iskolaalapítást, hanem ettől teljesen függetlenül bevezeti a mezőgazdasági szakoktatás új formáját is.
 
Mégpedig azzal a rendelkezzéssel, hogy ezeket az agrárlíceumokat a tanügyminisztérium finanszírozza, illetve saját bevételei is lehetnek a magánszférával kötött együttműködési megállapodások alapján. Az államfő pedig – pontosabban a szakértői – úgy véli(k), hogy a központi finanszírozás diszkriminatív helyzetbe hozhatja a szakoktatás más ágait (turisztikai, kereskedelmi, számítástechnikai szakiskolákat), amelyek intézményeit nem a központi, hanem a helyi hatóságok finanszírozzák két törvény, az oktatási és a decentralizációs törvény értelmében is. Iohannis azt kéri, hogy a parlament tegye rendbe ezt a finanszírozási egyenetlenséget.
 
A parlamenti procedúra megismétlése a marosvásárhelyi iskolaügy rendezését is hátráltathatja. Amíg ugyanis nem lép életbe a 3-as pontban említett törvénymódosítás, nem lesz jogalapja a 4-es pontban említett és ma megszavazott törvénynek, amely ténylegesen is újraalapítja a vásárhelyi katolikus gimnáziumot.

Hirdetés