Egy romániai város első forradalmi polgármestere lemondott… egy disznóvágásért

Az 1989-es romániai forradalomnak igazán abszurd történetei is vannak. Mint amikor Galacon négy polgármester váltotta egymást három nap alatt.
Hirdetés

Az 1989-es romániai forradalom nem különbözött a világtörténelem többi forradalmaitól, legalábbis ami az idők zavarosságát illeti. És a zavaros időkben furcsa, sőt, abszurd dolgok is történnek. Például Galac városa azzal „büszkélkedhet”, hogy a forradalom napjaiban ott volt a legtöbb, vagyis összesen négy darab polgármester. Nem egyszerre, persze. Egymás után.  Naponta 1,33 polgármesterük volt a galaciaknak. Hogy miként? Tessék.

Az első

1989 december 22-én reggel egy bizonyos Ion Caranghel nevezetű volt Galac polgármestere. Illetve városi néptanácsi elnöke. Tetőtől talpig kommunista volt az illető, a hírek szerint. Ezért aztán nem csoda, hogy a nép egyszerűen berontott az irodájába és szó szerint elkergette. A korabeli szemtanúk szerint Caranghel elvtárs egy ideig a városban bujkált, aztán – ellentétben egyéb volt komcsikkal, akik megpróbáltak visszaszivárogni a közéletbe – teljesen eltűnt a nyilvánosság elől.

A második

Az elnök elvtárs elűzését követően hatalmi űr keletkezett a városban, ezért ki kellett jelölni egy vezért a forradalmárok közül. December 22-én délután meg is volt az első kinevezett polgármester, egy bizonyos Atanasiu. Aki szépen el is foglalta a bársonyszéket, ám nem maradt benne sokáig. Sőt, olyan kevés ideig maradt ott, hogy az utókor nem is jegyezte meg a keresztnevét.

Na de miért távozott Atanasiu úr? Most jön a meredek. Alig pár órával azután, hogy forradalmi úton kikiáltották polgármesternek, az úriember arról értesült, mégpedig az Ideiglenes Forradalmi Tanácstól, hogy bizony karácsonykor is dolgoznia kell. Márpedig ő megígérte a feleségének, hogy elmegy és levágja a sógorék disznaját. A polgármester kicsit rágódott a dolgon, aztán szépen lemondott és ment dolgára. Azóta se hallott róla senki.

A harmadik

Közeledett az este, és Galac fölött megint ott tátongott a hatalmi űr. Amit, ugye, be kellett tömni. A forradalmárok kinevezték tehát a város harmadik polgármesterét, Ioan Iacob egyetemi tanár személyében. A tanár úr szintén elég véletlenül került a dolgok sűrűjébe: ebéd körül elindult kenyeret venni, megpillantotta az utcán vonuló forradalmi tömeget, csatlakozott hozzájuk, és így történt, hogy polgármester lett.

Hirdetés

Sajnos, az ő mandátuma sem tartott sokáig. Tulajdonképpen csak másfél napig töltötte be a polgármesteri tisztséget. December 24-én lemondott, mégpedig azzal az indoklással, hogy fél a terroristáktól meg az új hatalmi káosztól. Az ügyet vizsgálók szerint a tanár úrnak konkrétabb érvei is lehettek a lemondás mellett. A galaci Ideiglenes Forradalmi Bizottságnál ugyanis akkor már nagy cirkusz folyt. Ilie Plătică Vidovivi őrnagy (később szociáldemokrata képviselő) letartóztatta és a pincébe záratta az első forradalmi bizottság tagjait, árulás vádjával.

A negyedik, az ötödik és a hatodik

December 24-én, karácsony előtt egy nappal tehát ismét előállt a hatalmi űr Galacon. A következő kinevezett polgármester szintén egyetemi tanár volt, bizonyos Oprea Florea. Ő már egész hosszú ideig kitartott a bársonyszékben: 1990 augusztusában mondott le, egészségügyi okokból kifolyólag. 

A helyére Pătrașcu Samoilă mérnök került, szintén kinevezés által. Ő 1992 márciusáig vezette a várost, amikor is megszervezték az első demokratikus és közvetlen választásokat, és Eugen Dubarcă (a Konzervatív Párt volt szenátora, jelenleg a Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselője) lett Galac első választott polgármestere.

Hirdetés