nem aprózták el
csubakka
2017. december 20. szerda, 20:23
Az Evenimentul Zilei nagyfőnöke ellen is vádat emelt a DNA.

Befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával áll bíróság elé Elena Udrea egykori régiófejlesztési és turisztikai miniszter – közölte szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Ugyanabban az ügyben a DNA vádat emelt Dan Andronic újságíró, az Evenimentul Zilei napilap többségi tulajdonosa ellen is hamis tanúzás miatt.

Udreát azzal vádolják, hogy 2001-ben elfogadta egy üzletember megvesztegetési ígéretét. Bogdan Buzăianu azt ígérte az akkori régiófejlesztési miniszternek, hogy közvetítőkön keresztül eljuttat neki ötmillió dollárt, Udrea pedig cserében vállalta, hogy befolyását latba vetve „elintézi” a gazdasági minisztérium illetékeseivel és a Hidroelectrica állami áramtermelő társaság vezetésével, az üzletember cégével kötött szerződések folytatásáról.

A megígért összegből Elena Udrea 2011.novemberében meg is kapott 3,8 millió dollárt és egy 900 ezer eurós kinnlevőséget is. Az összeget Buzăianu egyik cége kölcsönözte egy harmadik félnek, és amit egy médiavállalkozás tulajdonrészeivel garantáltak. Udrea egy paraváncég közbeiktatásával rejtette el, hogy ő a tulajdonképpeni birtokosa a kinnlevőségnek.

Dan Andronic újságírót, aki az Evenimentul Zilei 90 százalékos tulajdonosa, kezdetben tanúként hallgatták ki az ügyben. Később kiderült, hogy a kihallgatás során valótlanságokat állított – közli a DNA –, ugyanis azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy a kinnlevőség fejében Elena Udrea képes ellenőrzést gyakorolni a médiacég fölött és képes befolyásolni kiadói politikáját.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy Andronic többször is engedélyt kért Udreától bizonyos cikkek közlésére, holott ezt korábban tagadta.

Elena Udrea ellen korábban több korrupciós per is indult, többek között a Microsoft-ügyben, vagy a „Bute-boxgála” néven elhíresült ügyben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24578
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.