reform
csubakka
2017. december 18. hétfő, 12:05
Törvényhozók, miniszterek, polgármesterek, tanácselnökök elleni eljárások szűnhetnek meg.

A választott tisztségviselők összeférhetetlenségének vizsgálatára létrehozott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) által indított több száz eljárás szűnhet meg, miután a képviselőház a múlt héten elfogadta a PSD-s Florin Iordache kezdeményezését. Erre az ANI figyelmeztetett válaszában, amelyet a România Curată civil szervezet érdeklődésére küldött.

A tervezet, amelyről döntő fórumként ezen a héten szavaz a szenátus, enyhíti, vagy akár meg is szünteti a szankciókat az ANI által megállapított összeférhetetlenség vagy érdekütközés miatt, ezzel pedig gyakorlatilag lenullázza az intézmény sok éves működését.

Összesen 675 olyan esetről van szó, amelyben még nem született jogerős bírósági döntés, vagy a szankciókat még nem szabták ki. Az érintettek képviselők és szenátorok, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok, tanácselnökök.

Az ANI nem szabdhat ki szankciókat, viszont feljelentése alapján a bíróság megállapíthatja az összeférhetetlenséget vagy az érdekkonfliktust az érintett tösztségviselő esetében. A szankciók közöttt van a mandátum megszűnése és a köztisztség betöltésének bizonyos időszakra való tiltása is.

Az ANI által összeállított, 675 nevet tartalmazó lista megtekinthető itt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24527
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.