reform
csubakka
2017. december 18. hétfő, 12:05
Törvényhozók, miniszterek, polgármesterek, tanácselnökök elleni eljárások szűnhetnek meg.

A választott tisztségviselők összeférhetetlenségének vizsgálatára létrehozott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) által indított több száz eljárás szűnhet meg, miután a képviselőház a múlt héten elfogadta a PSD-s Florin Iordache kezdeményezését. Erre az ANI figyelmeztetett válaszában, amelyet a România Curată civil szervezet érdeklődésére küldött.

A tervezet, amelyről döntő fórumként ezen a héten szavaz a szenátus, enyhíti, vagy akár meg is szünteti a szankciókat az ANI által megállapított összeférhetetlenség vagy érdekütközés miatt, ezzel pedig gyakorlatilag lenullázza az intézmény sok éves működését.

Összesen 675 olyan esetről van szó, amelyben még nem született jogerős bírósági döntés, vagy a szankciókat még nem szabták ki. Az érintettek képviselők és szenátorok, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok, tanácselnökök.

Az ANI nem szabdhat ki szankciókat, viszont feljelentése alapján a bíróság megállapíthatja az összeférhetetlenséget vagy az érdekkonfliktust az érintett tösztségviselő esetében. A szankciók közöttt van a mandátum megszűnése és a köztisztség betöltésének bizonyos időszakra való tiltása is.

Az ANI által összeállított, 675 nevet tartalmazó lista megtekinthető itt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24527
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.
Nos, mi, magyarok is pont ugyanazt gondoljuk a saját kultúránkról, mint a románok. Az egyetlen különbség, hogy ők sokan vannak, mi kevesebben.
A kolozsvári bajnokcsapat Craiováról hozta el a Román Szuperkupát, Culio góljával.
Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Két hete ért véget az összművészetinek nevezett fesztivál Torockón, de a szervezőknek még mindig nem sikerült eltakaríttatni a szemetet a rendezvény helyszínéről.
Pedig a bíróság is próbált segíteni neki, de hiába.
Két kontragóllal született meg Belgium első világbajnoki érme.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség végre elkezdett pártként viselkedni. Kérdés, ért-e hozzá. Mert ha nem, a nagy machinációk közepette könnyen seggre eshet.
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Mi köze Nicolae Ceaușescu nemzeti-kommunista diktátornak Ioan-Aurel Pophoz, a Román Akadémia elnökéhez? Első ránézésre semmi. Másodikra viszont annál több.
A három párt mozgósítására pár százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén.
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Így járnak azok az önkéntesek, akik nem egyeztetnek a nemes feladatról a környék lakóival.
Éhségsztrájkba kezdett egy családi ház megmentéséért a székelyudvarhelyi városháza előtt az uh.ro fotóriportere.