szabot
2017. december 18. hétfő, 13:39
Szó szerint: a Kolozs megyei táblabíróság épülete elé. Elnémultak a döbbenettől.
15 percig álltak némán a Kolozs megyei táblabíróságon dolgozó bírók és ügyészek hétfő délben az épület előtt, talárjukkal a karjukon. A bíróság elé gyűlt támogatók hosszasan tapsolták őket, majd a szokatlan tiltakozás kezdeményezője, Cristi Danileț bíró nyilatkozott a sajtónak.
 
Szótlanságukkal azt akarták kifejezni, mondta, hogy elnémultak a döbbenettől, amit az igazságügyi törvények módosításának parlamenti procedúrája váltott ki bennük. A Legfelső Bírói Tanács, illetve a bírók és ügyészek több szakmai egyesülete is bírálta a módosításokat, amelyeket a tervek szerint ma bocsátanak szavazásra a döntő házban, a szenátusban.
 
Ennél is jobban megrémítette őket az, ami múlt héten derült ki a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás tervezett módosításairól, mondta Danileț, aki szerint harc indult a korrupcióellenes küzdelem ellen. A módosítások katasztrofális hatással lesznek a köztörvényes ügyek menetére, az ügyészeket nagyon sok nyomozási eszköztől fosztja meg, ami veszélyezteti az állampolgárok biztonságát:
  • nem lehet például olyan hang- és videófelvételeket bizonyítékként felhasználni, amelyeket nem az ügy valamely szereplője készített (térfigyelő kamerákét pl.);
  • értesíteni kell a célszemélyt, mielőtt engedélyt bocsátanak ki a lehallgatására;
  • a hamis tanúzás bűncselekmény gyakorlati megszüntetése;
  • nem lehetne majd előzetesbe helyezni a veszélyesnek ítélt, lopással vagy rablással gyanúsított személyeket.
Mindezt úgy, hogy előzetesen ezekről az módosításokról sem egyeztettek az igazságszolgáltatás szakmai szervezeteivel –kifogásolta a bíró, aki szerint ezek a módosítások rendszerszintű támadással érnek fel az igazságszolgáltatással és az abban dolgozókkal szemben.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24532
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.
Nos, mi, magyarok is pont ugyanazt gondoljuk a saját kultúránkról, mint a románok. Az egyetlen különbség, hogy ők sokan vannak, mi kevesebben.
A kolozsvári bajnokcsapat Craiováról hozta el a Román Szuperkupát, Culio góljával.
Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Két hete ért véget az összművészetinek nevezett fesztivál Torockón, de a szervezőknek még mindig nem sikerült eltakaríttatni a szemetet a rendezvény helyszínéről.
Pedig a bíróság is próbált segíteni neki, de hiába.
Két kontragóllal született meg Belgium első világbajnoki érme.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség végre elkezdett pártként viselkedni. Kérdés, ért-e hozzá. Mert ha nem, a nagy machinációk közepette könnyen seggre eshet.
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Mi köze Nicolae Ceaușescu nemzeti-kommunista diktátornak Ioan-Aurel Pophoz, a Román Akadémia elnökéhez? Első ránézésre semmi. Másodikra viszont annál több.
A három párt mozgósítására pár százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén.
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Így járnak azok az önkéntesek, akik nem egyeztetnek a nemes feladatról a környék lakóival.
Éhségsztrájkba kezdett egy családi ház megmentéséért a székelyudvarhelyi városháza előtt az uh.ro fotóriportere.