szabot
2017. december 18. hétfő, 13:39
Szó szerint: a Kolozs megyei táblabíróság épülete elé. Elnémultak a döbbenettől.
15 percig álltak némán a Kolozs megyei táblabíróságon dolgozó bírók és ügyészek hétfő délben az épület előtt, talárjukkal a karjukon. A bíróság elé gyűlt támogatók hosszasan tapsolták őket, majd a szokatlan tiltakozás kezdeményezője, Cristi Danileț bíró nyilatkozott a sajtónak.
 
Szótlanságukkal azt akarták kifejezni, mondta, hogy elnémultak a döbbenettől, amit az igazságügyi törvények módosításának parlamenti procedúrája váltott ki bennük. A Legfelső Bírói Tanács, illetve a bírók és ügyészek több szakmai egyesülete is bírálta a módosításokat, amelyeket a tervek szerint ma bocsátanak szavazásra a döntő házban, a szenátusban.
 
Ennél is jobban megrémítette őket az, ami múlt héten derült ki a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás tervezett módosításairól, mondta Danileț, aki szerint harc indult a korrupcióellenes küzdelem ellen. A módosítások katasztrofális hatással lesznek a köztörvényes ügyek menetére, az ügyészeket nagyon sok nyomozási eszköztől fosztja meg, ami veszélyezteti az állampolgárok biztonságát:
  • nem lehet például olyan hang- és videófelvételeket bizonyítékként felhasználni, amelyeket nem az ügy valamely szereplője készített (térfigyelő kamerákét pl.);
  • értesíteni kell a célszemélyt, mielőtt engedélyt bocsátanak ki a lehallgatására;
  • a hamis tanúzás bűncselekmény gyakorlati megszüntetése;
  • nem lehetne majd előzetesbe helyezni a veszélyesnek ítélt, lopással vagy rablással gyanúsított személyeket.
Mindezt úgy, hogy előzetesen ezekről az módosításokról sem egyeztettek az igazságszolgáltatás szakmai szervezeteivel –kifogásolta a bíró, aki szerint ezek a módosítások rendszerszintű támadással érnek fel az igazságszolgáltatással és az abban dolgozókkal szemben.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24532
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.