Nem adták ki a román királyok acélkoronáját Mihály temetéséhez

Nem is kérte senki a történelmi múzeumtól.
Hirdetés

A hatályos törvény értelmében nemzeti kincs a román királyok acélkoronája, amelyet a Román Nemzeti Történelmi Múzeumban őriznek – közölte az intézmény. A pontosításra azért volt szükség, mert a médiában, majd a közösségi oldalakon vitát váltott ki az a hír, hogy Mihály király temetésén nem fog megjelenni a korona.

A múzeum közleményben tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a hatályos törvény értelmében a nemzeti örökségnek számító tárgyakat nem szabad olyan körülmények között használni, amelyek veszélyeztetnék az illető kincstárgy épségét.

Az intézmény leszögezi, hogy a temetés szervezői nem kérvényezték a román királyok acélkoronájának kikölcsönzését. A kölcsönzés engedélyezéséhez egyébként a kulturális minisztérium keretében működő Múzeumok Országos Bizottságának jóváhagyására is szükség volna, de mivel nem kaptak kérvényt, az engedélyeztetés procedúráját sem indították el – szögezi le a múzeum közleménye. 

A koronát, amellyel megkoronázták a román királyi család alapítóját, I. Károlyt, a román függetlenségi háborút eldöntő egyik csatában, a plevnai ostromkor zsákmányolt ágyú csövéből öntötték.

Hirdetés