A teljes jövedelemadó az önkormányzatoknál marad

Ha már 16 százalékról 10 százalékra csökkentik jövőre.
Hirdetés
A parlament két házának egyesített költségvetési bizottsága úgy határozott péntek este, hogy a jövedelmi adóból az önkormányzatoknak visszaosztott összeget a jelenlegi 71,5 százalékról 100 százalékra emeli, hogy pótolja a jövedelmi adónak 16-ról 10 százalékra csökkentése miatt kieső bevételt.
 
Az RMDSZ által benyújtott módosító indítványt támogatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és az RMDSZ képviselői, valamint Eugen Teodorovici szociáldemokrata szenátor.
 
Most már csak annak kell szorítani, hogy a bizottság után a két ház plénuma is megszavazza ezt a módosítást.
 
A kolozsvári városháza nemrég tette közzé, hogy ha jövőre ugyanakkora arányú jövedelemadó marad a városkasszában, mint idén, az 28 millió eurós bevételkiesést jelentene, mégsem tervezi megemelni jövőre a helyi adókat.
 
A költségvetési bizottság 17 támogató és 14 ellenszavazattal fogadta el a jövő évi költségvetés tervezetét. A költségvetés 5,5%-os gazdasági növekedésre, 4,55 lej/euró átlagárfolyamra és 2614 lejes havi bruttó átlagbérre épül. A tervezett GDP arányos költségvetési hiány 2,97 százalék.
 
A költségvetés bevételi oldalát 287,5 milliárd lejre becsülik, ami a nemzeti össztermék (GDP) 31,7 százaléka. Ez 30,9 milliárd lejjel több, mint 2017-ben, és először fordul elő, hogy Románia nemzeti összterméke meghaladja a 200 milliárd eurót.
 
A parlament szakbizottságai kedden kezdték meg a költségvetés tervezet vitáját. A költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetének vitája december 18-án kezdődik a parlament plénumában. A végső szavazást december 21-én tartják.

Hirdetés