DNA: Pusztító hatása lesz a büntetőeljárási törvénymódosítgatásnak

A korrupcióellenes ügyészség szerint a jogalkotók akadályozni akarják a bűnüldöző szerveket a bűncselekmények feltárásában és bizonyításában. A DIICOT is megszólalt.
Hirdetés

A Büntető törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvénykönyv tervezett módosításainak „pusztító hatása” lesz a bűnvádi eljárásokra nézve, mert a bűncselekmények kivizsgálásához „nélkülözhetetlen” eszközöktől fosztják meg a nyomozó hatóságokat – állítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A DNA csütörtöki közleménye rámutat, a Florin Iordache vezette parlamenti különbizottság az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló európai uniós irányelv hazai törvénykezésbe való átültetésének szükségességére hivatkozva tervezi módosítani a Btk.-t, a 2016/343-as irányelv azonban – mint állítják – csak ürügy a tervezett módosítások elfogadására, amelyekkel

csak akadályozni akarják a bűnüldöző szerveket a bűncselekmények feltárásában és bizonyításában.

A korrupcióellenes ügyészség közleményében állítja, az egyik tervezett módosítás értelmében köteleznék az ügyészeket, hogy a feljelentés iktatása után azonnal értesítsék erről azt a személyt, aki ellen a feljelentést tették. A DNA hangsúlyozza, a nyomozó hatóságokat így olyan bizonyítási eszközök alkalmazásától fosztják meg, mint a hangfelvétel, a házkutatás vagy a tettenérés.

A DIICOT szintén közleményben adott hangot aggodalmának amiatt, hogy a parlament az érintett „gyakorlati szakemberek” véleményét mellőzve tűzött napirendre olyan törvénymódosítást, amely a vádhatóság szerint túlmutat az európai irányelv előírásain, és „megcsonkítja” a szervezett bűnözés leleplezését és büntetését lehetővé tevő nyomozói eszköztárat.

Egy másik kilátásba helyezett módosítás értelmében a gyanúsítottnak vagy vádlottnak jogában állna részt venni a tanúk kihallgatásán. Ez is nehezítené a bűnvádi eljárást – véli a DNA –, sok esetben ugyanis a bűncselekmény feltételezett elkövetőjének jelenléte elbátortalanítja a tanút, főleg ha utóbbi a gyanúsított alárendeltje, amire hivatali visszaélés vagy korrupciós bűncselekmények esetén gyakran van példa. Jelenleg a törvény az ügyvéd számára teszi lehetővé, hogy részt vegyen a kihallgatáson.

Egy másik javaslat szerint

az ügyészeket megfosztanák a gyors információ-hozzáférés lehetőségétől – állítja a DNA.

„Minden intézménynek kötelessége közölni a nyomozó hatóságokkal a bűnvádi eljárás keretében kért információkat, az adatbázisokhoz való hozzáférés csak felgyorsítja a bűncselekmények elkövetőinek azonosítását” – mutat rá a közlemény.

Hirdetés

A DNA ugyanakkor azt állítja, egy tervezett módosítás megtiltaná, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék azokat, akik valamilyen korrupciós bűncselekményt, adócsalást vagy pénzmosást követtek el. Egy másik javaslat értelmében – teszi hozzá a közlemény – „gyakorlatilag kivonnák a bűncselekmények köréből a hamis tanúzást”. Ez a rendelkezés a kedvezőbb jog elve alapján a jelenleg kivizsgálás alatt álló ügyeket is érintené, ugyanakkor igen megnehezítené az igazság kiderítését, ha a tanúk annak tudatában tennének vallomást, hogy hazudhatnak, mert ennek nem lesz büntetőjogi következménye – mutat rá a DNA.

Azt a javaslatot is kifogásolják, amely

ellehetetlenítené, hogy a vádlottat távollétében elítéljék,

egy másik tervezett módosítás szerint pedig kiiktatnák a bizonyítási eszközök közül „a törvény betartásával készített hangfelvételeket”, ami szintén megnehezítené a bűncselekmények bizonyítását – hangsúlyozza közleményében a vádhatóság.

 

Hirdetés