Igazságügyi törvények: mégsem fogadott el a különbizottság minden bírált javaslatot

Így például az igazságügyi felügyelet sem lesz önálló. Viszont az elfogadott módosításokról már szerdán szavazhat a képviselőház.
Hirdetés

Befejezte az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag előkészítését kedden a parlament különbizottsága. A szociálliberális kormánykoalíció az utolsó napon elállt több korábbi módosító javaslatától, amelyet a jobbközép ellenzéki pártok és az ország nyugati szövetségesei a korrupcióellenes harc gyengítéseként értelmeztek.

Az RMDSZ által is támogatott PSD-ALDE kormánytöbbség letett arról, hogy független intézménnyé léptesse elő a bírák és ügyészek szakmai ellenőrzését ellátó Igazságügyi Felügyeletet, amely jelenleg a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működik. A bizottság leszavazta azt a korábbi kormánypárti javaslatot is, hogy az alkotmány által a CSM mellett egy újabb felügyeleti szervet hozzanak létre a bírák és ügyészek ellenőrzésére.

A kormánytöbbség javaslatára külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, ám – az eredeti javaslattól eltérően – ez sem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni, ha a kezdeményezést a parlament plénuma is megszavazza.

Az „engedmények” dacára a jobbközép ellenzék továbbra is azzal vádolja a kormányoldalt, hogy korrupt politikusai védelmében próbálja „politikai pórázra” kötni az igazságszolgáltatást. Az önös érdekek bizonyítékának tekintik azt is, hogy a kormányoldal még az ülésszak vége előtt el akarja fogadtatni a teljes törvénycsomagot a kétkamarás parlament mindkét házában, a „sietséget” ugyanis annak tulajdonítják, hogy a korrupció vádjával bíróság elé állított koalíciós pártvezetők ügyében jövő tavaszra várható ítélet.

Hirdetés

A kormánytöbbség szerint a törvénycsomag nemhogy politikai kontroll alá vonja az igazságszolgáltatást, hanem ellenkezőleg: függetleníti azt.

A házbizottság szerdára tűzte napirendre az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag képviselőházi elfogadását, előtte azonban a cikkelyenkénti vita időtartamát korlátozó házszabály-módosítást készül elfogadni.
 

Hirdetés