Így segít a svéd nagykövetség Verespataknak

Dacian Cioloș sapkája megrengette a verespataki kötőnénik webes áruházát.
Hirdetés
Olyan adok-kapok zajlott le Dacian Cioloș volt kormányfő és a bukaresti svéd nagykövetség között, hogy lerohasztotta annak az online boltnak a szerverét, amelyen verespataki nénik gyapjúból kötött sálait, sapkáit, zoknijait lehet megvásárolni. 
 
Íme az összefüggés a mostani tüntetések, a politika, a marketing és egy országos hírű, de a gazdasági kiutat még kereső hegyi kistelepülés szociális vállalkozása között:
 
1. A vasárnap esti bukaresti tüntetésre Dacian Cioloș volt kormányfő is kiment, nem sokkal azután, hogy bejelentette, pár hónap múlva párttá szerveződik az általa irányított, Románia 100 nevű platform. Az előző, technokrata kormány vezetője a parlamenti ellenzék vezetőivel együtt tiltakozott az igazságügyi törvények módosításának módja és azon pontjai ellen, amelyek veszélyeztethetik az igazságszolgáltatás függetlenségét.
 
2. Ezen a tüntetésen Cioloș egy svéd márkájú gyapjúsapkát viselt.
 
3. Az országos média kiszúrta a tüntetésen Cioloșt. Azért ment oda (Cioloș és a média is).
 
4. Svédország romániai nagykövetsége kiszúrta Cioloș fején a sapkát, és írt erről egy Facebook-posztot, amelyben alaposan bereklámozza az elég nehezen kiejthető nevű márkát.
 
 
 
5. Válaszként arra, hogy a svéd nagykövetség Facebook-oldala Cioloș fejével és gardróbjával reklámoz egy svéd ruházati márkát, Cioloș gyapjúzoknit küldött a svéd nagykövetasszonynak. És természetesen írt erről egy Facebook-posztot, amelyben szintén minőségi voltával reklámozta a verespataki Made in Rosia Montana termékeit.
 
 
 
 
6. Cioloș Facebook-követői rámozdultak az online áruházra, kiürítették belőle a gyapjúzoknikat, és lerohasztották a szerverét. Hol megy, hol nem megy, de dolgoznak a problémán, posztolta a szociális vállalkozás a Facebookon.
 
 
A jó hír: annyian akarnak verespataki nénik által kötött gyapjúzokniban feszíteni, hogy most már csak előrendelni lehet januári kiszállítással.
 
Az éledező helyi és hegyi turizmus mellett a Made in Rosia Montana vállalkozás az, amely megpróbálja hasznosítani azt, hogy a volt bányásztelepülés, amely jelenleg a romániai civil ellenállásnak egyféle emblematikus fővárosa, anyagilag is meg tudjon élni az így keletkezett hírnevéből.
 
Míg Verespatakon a kötögetés, a Facebookon a mémgyár kezd felpörögni:
 

Hirdetés