Szigorúbban védené a bűnözőktől a rendőröket a kormány

Azt követően, hogy egy gyanúsított karddal támadt egy rendfenntartóra.
Hirdetés

Szigorítaná Mihai Tudose miniszterelnök a hatósági személy elleni erőszak és a jogtalan fegyverhasználat büntetését, miután a hét elején  Rădăduţi-on egy gyanúsított egy házkutatás során karddal támadt rá egy rendőrre, és súlyosan meg is sebesítette.

A miniszterelnök szombaton este tárgyalt a helyzetről Carmen Dan belügyminiszterrel, ezt követően beszélt a rendőrök fokozottabb védelmének szükségességéről.

Mint elmondta, a rendőr jelenleg is kórházban fekszik súlyos sérülésekkel, ráadásul – és ez már az egészségügy helyzetét is jellemzi – olyan gyógyszerre van szüksége, amely „nemigen található meg.”

A rendőröket ért támogatásokat úgy értékelte: a dolgok kikerültek az irányítás alól.

„Egyetlen országban sem támadhat valaki karddal a rendőrökre úgy, hogy utána még kommentáljon is. A megoldás az, hogy a hatósági személy elleni erőszakot és a jogtalan fegyverhasználatot ne kezeljük olyan könnyedén, mint eddig. A rendőrt védenie kell az államnak bevetés közben” – mutatott rá a kormányfő.

Hozzátette, tárgyalni kíván az igazságügy-miniszterrel is, mivel elfogadhatatlan, hogy egy rendőr a jogos önvédelem után még négy évig tárgyalásokra járjon csak azért, mert az életét védte egy bevetésen.

Hirdetés

Hasonlóan nyilatkozott Carmen Dan belügyminiszter is, aki szerint a rendvédelmi szervek tekintélyének erősítését célzó törvényekre és a rendőrök fizikai és taktikai felkészültségének javítására van szükség annak érdekében, hogy biztonságuk ne jelentsen problémát.

A tárcavezető rámutatott, aggodalomra ad okot, hogy csak ebben az évben kétszáz ügyben indult kivizsgálás hatósági közeg bántalmazása miatt.

A tárcavezető hangsúlyozta, belügyminisztériumi szakemberekkel és a rendőrségi szakszervezetek képviselőivel együtt ki is dolgoztak egy, a rendőrök jogállását, illetve a rendőrség tevékenységét szabályozó törvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet hétfőn nyilvános vitára bocsátanak.

A miniszter szerint sok esetben a rendőrök erőnléti felkészítése „csak papíron valósul meg”, ezért fizikai és taktikai felkészültségük is kívánnivalót hagy maga után. Ezen is változtatna a hamarosan közvitára kerülő törvénycsomag – mondta.

Hirdetés