Szárnyas honfoglaló
Jean St'Ay
2017. december 8. péntek, 12:07
A kedves szárnyas az egzotikus Oenanthe deserti tudományos névre hallgat. Magyarul sivatagi hantmadárnak nevezzük.

És, mint a neve is mutatja, sziklás, bozótos, sivatagos vidékek lakója, Mongóliától Észak-Afrikáig. Legközelebbi fészkelőhelye Szíria és Egyiptom, de a szakértők szerint véletlenszerűen feltűnik Európában is.

Feltehetően éppen ez történt a minap, amikor a Román Madártani Egyesület két kutatója a Techirghiol tó partján megfigyelt egy korábban nem észlelt madarat, amelyről később kiderült, hogy épp a sivatagi hantmadár. Romániában eddig csak négy hantmadárfaj volt ismert: az apácahantmadár, a közönséges hantmadár, a déli hantmadár és a pusztai hantmadár.

A sivatagi hantmadarat más európai országokban is észlelték, például Bulgáriában, Magyarországon, Német- és Franciaországban. A madár táplálékát gerinctelenek, továbbá esetenként magvak adják. Vándorló faj, ám egyes területeken le is telepszik.

A kutatók felfedezése villámgyorsan „szétrajzott” az interneten, és hamarosan kiderült, hogy vannak természetfotósok, akik már 2007-ben észlelték a madarat.

Nos, az ornitológusokra hagyjuk az elsőbbség körüli vitákat, a lényeg, hogy a madárka itt van, kedves, lehet neki örülni. Főleg, ha valaki a Techirghiol tó környékén jár.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24385
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.