Új madárfaj jelent meg Románia ornitológiai térképén

A kedves szárnyas az egzotikus Oenanthe deserti tudományos névre hallgat. Magyarul sivatagi hantmadárnak nevezzük.
Hirdetés

És, mint a neve is mutatja, sziklás, bozótos, sivatagos vidékek lakója, Mongóliától Észak-Afrikáig. Legközelebbi fészkelőhelye Szíria és Egyiptom, de a szakértők szerint véletlenszerűen feltűnik Európában is.

Feltehetően éppen ez történt a minap, amikor a Román Madártani Egyesület két kutatója a Techirghiol tó partján megfigyelt egy korábban nem észlelt madarat, amelyről később kiderült, hogy épp a sivatagi hantmadár. Romániában eddig csak négy hantmadárfaj volt ismert: az apácahantmadár, a közönséges hantmadár, a déli hantmadár és a pusztai hantmadár.

A sivatagi hantmadarat más európai országokban is észlelték, például Bulgáriában, Magyarországon, Német- és Franciaországban. A madár táplálékát gerinctelenek, továbbá esetenként magvak adják. Vándorló faj, ám egyes területeken le is telepszik.

A kutatók felfedezése villámgyorsan „szétrajzott” az interneten, és hamarosan kiderült, hogy vannak természetfotósok, akik már 2007-ben észlelték a madarat.

Nos, az ornitológusokra hagyjuk az elsőbbség körüli vitákat, a lényeg, hogy a madárka itt van, kedves, lehet neki örülni. Főleg, ha valaki a Techirghiol tó környékén jár.

Hirdetés