Nincs miért külön ügyészséggel vizsgáltatni az ügyészeket és bírókat

Állítja továbbra is a CSM.
Hirdetés
Semmi nem indokolja az igazságszolgáltatásban dolgozók által elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával megbízott ügyosztály létrehozását – vélekedett pénteken Mariana Ghena, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke. 
 
Ghena felidézte, hogy az általa képviselt intézmény alaposan megindokolta, miért véleményezte negatívan az említett ügyosztály létrehozására vonatkozó tervezetet. Kifejtette, semmi nem indokolja az igazságszolgáltatásban dolgozók által elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával megbízott részleg létrehozását, és a tervezetet nem is támasztották alá megfelelő érvekkel annak kezdeményezői.
 
Eddig a DNA volt jogosult a bírók és ügyészek korrupciós vagy ahhoz hasonló ügyeit vizsgálni. Korábban a CSM közölte, a bíráknak és ügyészeknek egyszerűen nincs annyi büntetőügye, hogy számukra külön ügyészséget kellene létrehozni.
 
Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényt tegnap módosította úgy az erre létrehozott különbizottság, hogy a DNA és a DIICOT mellett még egy ügyészségi osztályt iktatott be, amely kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett bűnügyeket vizsgálná.

Hirdetés