Tőkés: megoldatlan a romániai magyarok helyzete

Nem úgy van, ahogy román kollégája állította az EP plenáris ülésén – írja nyílt levelében.
Hirdetés

Nyílt levélben utasítja vissza Doru-Claudian Frunzulică (PSD) európai parlamenti képviselő nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos állítását Tőkés László.

Sajtóirodájának közleménye szerint Tőkés, aki az Európai Néppárt frakciójának tagja, amiatt fordult nyílt levélben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének padsoraiban ülő kollégájához, hogy Frunzlică november 30-i felszólalásában azt mondta az EP plenáris ülésén, hogy „nekünk Romániában pozitív tapasztalataink vannak a nemzeti kisebbségek ügyének kezelését illetően”.

Ezt az állítást Tőkés valótlannak nevezi és határozottan elutasítja:

„Romániai magyarként ezúton vagyok kénytelen az erdélyi magyar közösség nevében cáfolni a posztkommunista román többségi hatalom ezen nemzetiségi doktrínáját és felhívni a nemzetközi figyelmet a romániai magyarok helyzetének megoldatlan voltára”.

Hirdetés

Mint írja: a romániai magyarok csak akkor tudnák méltányolni a december 1-jei román nemzeti ünnepet, ha Románia betartaná azt az 1918-ban vállalt kötelezettségét, hogy a területéhez csatolt Erdélyben is biztosítani fogja a magyar közösség „teljes nemzeti szabadságát”.

Ezenkívül Tőkés „messzemenően” egyetért Frunzulică egy nappal korábbi felszólalásával, amelyben a szociáldemokrata képviselő a kisebbségek jogait sértő ukrán nyelvtörvény miatt kérte az európai törvényhozás állásfoglalását.

Hirdetés