Zuhanórepülés
Szerző: Mircea Morariu
2017. december 7. csütörtök, 15:56
Olyan bődületes dolgokat csinál a Liviu Dragnea irányította kormány, hogy az már rajzfilmnek is sok.

A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) mai vezetői nem nagyon örülhettek a nemzeti ünneppel kapcsolatos minivakációnak. Az élet újabb áldozatra kényszerítette őket.

De hamarosan majd bepótolják. Ki Brazíliában, ki a Maldív-szigeteken.

Az egyre cseppfolyósabb politikai helyzet, a párt véleményvezérei közötti nézetkülönbségek elmélyülése, a főpolgármester, Gabriela Firea asszony és Mihai Tudose kormányfő között nyílt színen és közösségi hálózatokon is zajló veszekedés, az egyre több bírálatot kapó Liviu Dragnea igyekezete, hogy folyamatosan mérje a vele szemben még meglévő bizalmat, folyamatos gyűlésezésre kényszeríti őket.

Úgy tűnik, hogy – legalábbis pillanatnyilag – a párt kemény, egyesek szerint foltos, pontosabban pérémésedett (PRM = Nagy-Románia Párt – a szerk.) vagy bolsevizálódott része áll nyerésre. Így aztán a jövő hétvégére tüntetéseket szerveznek az ország főbb városaiba (Időközben Mihály király halála miatt a párt felfüggesztette a tüntetések szervezését – a szerk.). Ezeknek a nagy népgyűléseknek azt a feltétlen támogatást kellene tükrözniük, amelynek a párt és a kormányzat állítólag örvend. Miközben jelentős mértékben csökken azok tüntetéseken való részvétele, akik Gabriel Liiceanu úr szavaival állampolgári mesterségüket gyakorolják, kifejezve egyet nem értésüket a hatalom túlkapásaival.

Szabad szemmel látható, hogy a PSD-t a számok érdeklik, nem az értékek.

Ezért aztán vezetőinek teljesen közömbös, ha a támogatók között Táncos Floricica indigóval készült több tucat vagy akár száz másolata található. (Floricica Dansatoarea, azaz Táncos Floricica először azzal vált ismertté, hogy itt felelősségre vonta a közösségi hálózatok vezetőit, mert állítólag eltüntették a támogatóit, ezt követően a PSD által a 2017. februári kormányellenes tüntetésekre rászervezett Iohannis elleni tüntetéseken „bukkant fel” újra a kormánypárti média hathatós segítségével, amiből – persze – azonnal paródia lett, például ez és ez  – a szerk.). Darabra legyen meg, a minőség nem számít!

Ha ennyire telik Dragnea-Három_Akta és cinkosai – Firea, Bădălău, Olguţa, Codrin Ştefănescu, Claudiu Manda, Liviu Pleşoianu – politikai ügyességéből, akkor teljesen illuzórikus lenne azt hinnünk, hogy egy ilyen döntés kiagyalói képesek felmérni, mennyire

nevetséges, ha a párt szolidaritási tüntetésekre vágyik alig két nappal a választási győzelem egyéves évfordulója előtt.

Ezek a tüntetések csak a kormányzati kudarc szomorú jegyzőkönyvei. Szájkosarat akarnak tenni azokra, akik rámutatnak, hogy semmit sem csináltak, hogy rossz irányba vezetik az országot és ezért úgy tűnik számukra, hogy #elég a demokráciából (a kormánypárti tüntetés jelképe kíván lenni a kormányellenesek #ellenállok jelképének mintájára – a szerk.).

Egyes névtelen források arról is beszélnek, hogy a PSD-s nacsalnyikok egy része állítólag már Mihai Tudose kormányfő leváltásán gondolkodik, amelyhez a 2018-as költségvetési törvény leszavazását használnák fel. Ha erre sor kerül, akkor még nagyobb az abszurd, a nevetségesség, amelybe a román úgynevezett szociáldemokraták napról napra egyre jobban belesüllyednek. Vagyis

azért szerveznének tüntetést, hogy olyasmit támogassanak, amit már a párt vezető fórumai sem támogatnak, mert rossznak tartják a kormányzatot.

Persze, nincs olyan alkotmányos rendelkezés, mely kimondottan megkövetelné a kormány lemondását, ha elutasítanák az általa a Parlament elé szokásos ügymenetben beterjesztett törvényeket. De Tudose úr és csapata erkölcsileg végleg kompromittálódnának, és elméletileg egyáltalán nem lehetne kizárni, hogy a miniszterek egy része – Liviu Dragnea kimondott utasítására, persze – benyújtaná becsületbeli lemondását, ezzel új kormányválságot provokálva ki. Nehéz egy ilyenfajta hipotézis valóságosságában és realizmusában bízni, már amennyiben a párt vezetői között még mindig vannak olyanok, akiknek van egy csepp eszük. Izraeli politikai tanácsadókkal vagy nélkülük, csak holmi eszementek folyamodhatnának ilyen szélsőséges megoldáshoz.

Nem szabad megfeledkezni Klaus Iohannis elnök figyelmeztetéséről, aki azt mondta, hogy

semmi esetre sem fog a PSD által javasolt személyt kinevezni

egy lehetséges harmadik (ha Sevil Shhaideh asszonyt is számításba vesszük, akkor valójában negyedik) kormányfői tisztségbe. Márpedig a kormányzás elvesztése esetén Dragnea-Három_Akta mindent elveszítene. A befolyást, a párton belüli támogatás tisztségek, állások, hivatalok, cinkostársai által vezetett közigazgatási-területi egységeknek biztosított kiváltságos költségvetési kiutalások ígéretével történő megszerzését.

Úgy tűnik, egyelőre minden marad a mostani formájában. Mihai Tudoséval a kormány élén és a végtelen veszekedésekkel a párt csúcsán. Tudose kormányfő nyelvöltögetésével a párt főtitkár-helyettesére (Istenem, micsoda tisztség!), Codrin Ştefănescura. Ami sokat elmond a ma Romániát vezetők érettségéről és intelligenciájáról.

Hacsak a párt nem akar majd mást, és puccsot végrehajtva meneszti Dragnea-Három_Aktát. Vagy hacsak nem fedezi fel egyre több román a maga számára az állampolgári mesterséget. Ahogy azt ragyogó módon megtették 2017 januárjában-februárjában. 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24369
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.