Márton Árpádnak a bányászjárás jut eszébe a tüntetőkről – Kelemen Hunor burkoltan megdorgálta

Szerinte Iliescut idézte az USR magatartása, mivel az ellenzéki párt köszönetet mondott a demonstrálóknak. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésben kért elnézést Márton helyett.
Hirdetés

Az 1990-es bukaresti bányászjárást idézték fel Márton Árpád RMDSZ-es képviselőben a szerda este a parlament előtt történt események, amelyek során ellenzéki tüntetők összecsaptak a csendőrökkel, majd  ezt követően elmondása szerint egy ellenzéki képviselő köszönetet mondott nekik.

Erről Márton az igazságügy működését szabályozó törvények módosító javaslatait kidolgozó különbizottság ülésén beszélt csütörtökön. Márton a Florin Iordache volt szociáldemokrata igazságügy-miniszter vezette testület alelnöke.

A politikus felszólította az ellenzéket, hogy ne üzengessen kétértelműen, különben mérges lesz.

„Gyalog mentem ki (a parlamentből, szerk. megj.). Amikor elhaladtam az USR egyik frakcióvezető-helyettese mellett, és hallottam, mi zajlik az utcán, azt mondta: Ezek békés tüntetők, nem mi hívtuk őket. Hazaértem, bekapcsoltam a tévét, ott pedig azt láttam, hogy érkezik az USR-frakció bekapcsolt lámpájú telefonokkal, aztán pedig egyik frakcióvezetőjük tűnt fel, aki köszönetet mondott a tüntetőknek. Ez ’90 júniusát juttatta eszembe, amikor, bár nem ő hívta be őket, Iliescu köszönetet mondott a bányászoknak, amiért eljöttek megvédeni a jogállamot”

– fogalmazott Márton.

Válaszul Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője azt állította: nem ők hívták a tüntetőket. „Polgári öntudatból fakadó, pozitív megnyilvánulás volt” – mondta.

Hirdetés

Dan Barna, az USR elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy Márton a bukaresti lakosok szétverésére Bukarestbe vitt bányászokhoz hasonlította „az igazságügy megcsonkítására szolgáló visszaélés” ellen „polgári megmozdulásra” kivonuló tüntetőket.

A jelek szerint Márton nem csupán az USR szerint ment túl messzire, hanem saját felettese sem örült a kijelentésnek. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke Facebook-oldalán, egy kérdésre válaszolva leszögezte: nem ért egyet Márton kijelentésével.

Kelemen ugyan privát oldalán reagált, de sajtóirodája megosztotta velünk a választ.

„Akiket ezzel a végig nem gondolt kijelentésével megsértett, azoktól a Szövetség és a magam nevében elnézést kérek. Mindenkinek joga van tüntetni, ennek megvannak a törvényes keretei és senkinek sincs joga a másik embert méltóságában megsérteni, vagy szabadságában korlátozni. Hasonlóképpen bárkinek joga van véleményt mondani, de azzal sem sértheti mások méltóságát!” – írta Kelemen.

Hirdetés