Trump: Amerika elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Az amerikai nagykövetséget is átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.
Hirdetés

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország, sőt, még Ferenc pápa is már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki  az amerikai döntés miatt. Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Donald Trump úgy fogadkozott, hogy

mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Az amerikai elnök közölte, hogy „természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. „Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül, ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket, elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia. Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe.

Donald Trump amerikai elnök szerint már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosává, és oda költöztesse a nagykövetségét. A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy

több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.

„Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat. Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Hirdetés

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért

„megnyitotta a pokol kapuját”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azt nyilatkozta, az egész muzulmán világból felháborodást vált ki, ha Trump Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. Erdogan felszólalásában úgy fogalmazott: „senki sem jogosult embermilliárdok sorsával játszani személyes vágyai kedvéért. Egy ilyen lépés csak a terrorszervezetek malmára hajtja a vizet”. Erdogan kedden kijelentette, hogy Törökország ez esetben megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

II. Abdalláh jordániai király arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidók és a palesztinok közötti békének a független kétállami megoldáson kívül nincs más alternatívája.

Hirdetés