A kormány is nagy béremelésekre kényszerül

Hogy ne csökkenjenek az állami alkalmazottak bérei. A közintézményeket spórlásra és az állások befagyasztására kényszeríti.
Hirdetés
A kabinet szerdai ülésén a tanügyi és egészségügyi alkalmazottak javára módosította a 2017/153 bértörvényt – írja a kormány közleményében. Az elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint azok az egészségügyi alkalmazottak, akik 2017-ben jogosultak voltak ebédjegyre, 2018-ban egész évben részesülnek élelmiszerpótlékban, és ez nem esik a pótlékokat 30 százalékban maximáló cikkely előírása alá. 
 
A rendelet 48 órában korlátozza az orvosoknál a kötelező normán kívül ellátható ügyeleti órák számát. 
 

Emelik, hogy ne csökkenjen

Azért, hogy a társadalombiztosítás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való áthárítása következtében ne csökkenjenek a bérek, a kormány 2018. január 1-jétől 28,5 százalékkal növeli azon állami alkalmazottak bérét, akik adómentességet élveznek, és 25 százalékkal növeli a többi alkalmazott bérét a 2017. december 31-i szinthez képest.
 

Se új állás, se irodatechnika

A közkiadások fenntarthatóságának nevezte el a kormány azokat a mai intézkedéseit, amelyek többek között előírják, hogy 
  • a közintézményeknek 10 százalékkal kell csökkenteniük a javakkal és szolgáltatásokkal járó kiadásaikat, 
  • megtiltják az új gépkocsik, bútorzat és irodatechnika vásárlását, 
  • előírják, hogy a túlórát kizárólag szabadnappal lehet kompenzálni, 
  • és leszögezik, hogy 2018 során nem lehet versenyvizsgát kiírni új alkalmazottak felvételére az ideiglenesen be nem töltött tisztségekre.  

Az oktatás jövőre se kapja meg a hat százalékot

A sürgősségi kormányrendelet 2018. december 31-ig meghosszabbítja azt a periódust, amelyig nem kell alkalmazni a tanügyi törvény azon cikkelyét, miszerint az oktatásra a nemzeti össztermék 6 százalékát kell fordítani. 
 
A határozat leválasztja a minimálbérről a közúti bírságoknál alkalmazott pontrendszert, és a jövő esztendőre egy büntetőpont értékét a jelenlegi 145 lejen tartja.

Hirdetés