Robog előre az adótörvénykönyv

Az ellenzék a szenátus plénumában se tudta érvényesíteni az elképzeléseit.
Hirdetés
Elfogadta hétfőn 71 támogató és 37 ellenszavazattal a szenátus az Adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet. 
 
Ugyancsak elfogadta a plénum a költségvetési bizottság azon javaslatát, amely a kormány által javasolt 200 ezer euró helyett három millió euróban határozza meg a kamattal járó költségek leírásának felső határát, és azt is, hogy a forrásnál adózzák a szerencsejátékokból adódó jövedelmet. 
 
Elfogadták Ecaterina Andronescu javaslatát is, amely szerint áfa-mentes lesz a kutatási projektek finanszírozása. 
 
A plénum helyt adott többek közt annak a – költségvetési bizottságtól származó – módosító javaslatnak, amely értelmében választhatnak profitadó és forgalmi adó között azok a cégek, amelyek legalább két alkalmazottat foglalkoztatnak, minimum 45 000 lejes törzstőkével rendelkeznek, és bevételük egymillió euróig terjed.
 

Az ellenzéknek kuss

Nicoleta Dinu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kérte, hogy a plénum tárgyalja meg azt a hatvan módosító javaslatot, amelyeket az ellenzék nyújtott be a tervezethez, de a költségvetési bizottság nem véleményezte. Kérésüket a plénum szavazati többséggel elutasította. 
 
Az ellenzék, az államfő, a szakszervezetek és a vállalkozói szféra tiltakozása ellenére a kormány november 8-án fogadta el az Adótörvénykönyv módosítását. A módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad.
 
A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek, és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében.
 

A Nép Ügyvédje megóvhatná, de nem sieti el

A PNL november közepén fordult a Nép Ügyvédjéhez, hogy támadja meg a rendeletet az alkotmánybíróságon. Victor Ciorbea akkor azt nyilatkozta, nem fogja elsietni az alkotmányossági kifogást, mert az alkotmánybíróság csak már hatályban lévő jogszabályokat vizsgálhat.

Hirdetés