Góleső érzés
Szerző: Boros Miklós
2017. december 1. péntek, 18:32
Péntek délután, Moszkvában, a Kremlben dőlt el, ki kivel játszik jövő nyáron.

A programot Vlagyimir Putyin orosz elnök vendégszeretetet hirdető beszéde vezette fel, majd Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke dicsérte agyba-főbe a házigazda Oroszországot és annak vezetőjét. Volt rá oka, hiszen hivatalát éppen a 2018-as és 2022-es rendezés odaítélése nyomán kirobbant korrupciós botránynak köszönheti, amely elsöpörte elődjét, Sepp Blattert. Az elmaradhatatlan zenés-táncos betétek miatt focista csak jó 20 perc után és csupán néhány pillanatra került a színpadra, amikor a világbajnokságok történetének legjobb gólszerzője, Miroslav Klose behozta a jelenleg Németország által birtokolt trófeát.

Gianni Infantino és Vlagyimir Putyin

A golyókat a hét világbajnok ország, valamint a házigazdák egy-egy legendás játékosa, az angol Gordon Banks, az orosz Nyikita Szimonjan, az uruguay-i Diego Forlán, az argentin Diego Maradona, a francia Laurent Blanc, a brazil Cafú, a spanyol (katalán) Carles Puyol és az olasz Fabio Cannavaro húzogatta ki az urnákból, a ceremóniát pedig Maria Komadnaja újságírónő és az 1986-os világbajnokság gólkirálya, Gary Lineker vezényelte le.

A FIFA ezúttal megkavarta a kiemelési rendszert, ugyanis a négy kalapot kizárólag az októberi világranglista alapján állították össze – a kivéve a házigazdaként az első értékcsoportba és automatikusan az A csoportba kerülő orosz csapatot, amely egyébként csak a 65. helyen áll, és mind a 31 további résztvevő válogatott megelőzi. Mivel viszont az azonos kontinentális szövetségeket képviselő csapatok – az európaiakat kivéve – most sem kerülhettek egy négyesbe, így a harmadik kalaptól kezdve már nem mindig ábécé-sorrendben töltődtek fel a csoportok.

A hagyományok szellemében a házigazda nem kapott túl nehéz csoportot, más európai csapat nem is került be az oroszok mellé. A kiemelési rendszer miatt ezúttal nem jött össze vérbeli „halálcsoport”, de igazi rangadók már igen, mint a portugál–spanyol vagy belga–angol csata. A legkiegyensúlyozottabbnak a D jelű négyes tűnik, amelyben az argentinok két kemény európai csapat (Izland, Horvátország) mellett a kiszámíthatatlan Nigériát is megkapták.

A 21. labdarúgó világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg, 11 oroszországi város (Moszkva, Szentpétervár, Nyizsnyij-Novgorod, Kalinyingrád, Kazany, Szocsi, Jekatyerinburg, Szaranszk, Szamara, Rosztov, Volgográd) 12 stadionjában. Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzést és a döntőt is egyaránt a 81 ezer férőhelyes moszkvai Luzsnyiki-stadionban játsszák.

Nem Oroszországban elemzik ki a doppingteszteket
A világbajnokságon leadott doppingmintákat nem a rendező országban elemzik ki. A FIFA csütörtöki tájékoztatása szerint a mintákat még a levétel napján Lausanne-ba szállítják, ahol azt követően kerül sor az analízisekre. Az o sportolók az elmúlt években tömegesen buktak meg a doppingvizsgálatokon, az államilag támogatott, szisztematikus doppingolás leginkább a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpián volt jellemző. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) be is záratta a sportolók mintáit elemző moszkvai laboratóriumot.

(fotók: fifa.com)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24285
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?