Góleső érzés
Szerző: Boros Miklós
2017. december 1. péntek, 18:32
Péntek délután, Moszkvában, a Kremlben dőlt el, ki kivel játszik jövő nyáron.

A programot Vlagyimir Putyin orosz elnök vendégszeretetet hirdető beszéde vezette fel, majd Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke dicsérte agyba-főbe a házigazda Oroszországot és annak vezetőjét. Volt rá oka, hiszen hivatalát éppen a 2018-as és 2022-es rendezés odaítélése nyomán kirobbant korrupciós botránynak köszönheti, amely elsöpörte elődjét, Sepp Blattert. Az elmaradhatatlan zenés-táncos betétek miatt focista csak jó 20 perc után és csupán néhány pillanatra került a színpadra, amikor a világbajnokságok történetének legjobb gólszerzője, Miroslav Klose behozta a jelenleg Németország által birtokolt trófeát.

Gianni Infantino és Vlagyimir Putyin

A golyókat a hét világbajnok ország, valamint a házigazdák egy-egy legendás játékosa, az angol Gordon Banks, az orosz Nyikita Szimonjan, az uruguay-i Diego Forlán, az argentin Diego Maradona, a francia Laurent Blanc, a brazil Cafú, a spanyol (katalán) Carles Puyol és az olasz Fabio Cannavaro húzogatta ki az urnákból, a ceremóniát pedig Maria Komadnaja újságírónő és az 1986-os világbajnokság gólkirálya, Gary Lineker vezényelte le.

A FIFA ezúttal megkavarta a kiemelési rendszert, ugyanis a négy kalapot kizárólag az októberi világranglista alapján állították össze – a kivéve a házigazdaként az első értékcsoportba és automatikusan az A csoportba kerülő orosz csapatot, amely egyébként csak a 65. helyen áll, és mind a 31 további résztvevő válogatott megelőzi. Mivel viszont az azonos kontinentális szövetségeket képviselő csapatok – az európaiakat kivéve – most sem kerülhettek egy négyesbe, így a harmadik kalaptól kezdve már nem mindig ábécé-sorrendben töltődtek fel a csoportok.

A hagyományok szellemében a házigazda nem kapott túl nehéz csoportot, más európai csapat nem is került be az oroszok mellé. A kiemelési rendszer miatt ezúttal nem jött össze vérbeli „halálcsoport”, de igazi rangadók már igen, mint a portugál–spanyol vagy belga–angol csata. A legkiegyensúlyozottabbnak a D jelű négyes tűnik, amelyben az argentinok két kemény európai csapat (Izland, Horvátország) mellett a kiszámíthatatlan Nigériát is megkapták.

A 21. labdarúgó világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg, 11 oroszországi város (Moszkva, Szentpétervár, Nyizsnyij-Novgorod, Kalinyingrád, Kazany, Szocsi, Jekatyerinburg, Szaranszk, Szamara, Rosztov, Volgográd) 12 stadionjában. Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzést és a döntőt is egyaránt a 81 ezer férőhelyes moszkvai Luzsnyiki-stadionban játsszák.

Nem Oroszországban elemzik ki a doppingteszteket
A világbajnokságon leadott doppingmintákat nem a rendező országban elemzik ki. A FIFA csütörtöki tájékoztatása szerint a mintákat még a levétel napján Lausanne-ba szállítják, ahol azt követően kerül sor az analízisekre. Az o sportolók az elmúlt években tömegesen buktak meg a doppingvizsgálatokon, az államilag támogatott, szisztematikus doppingolás leginkább a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpián volt jellemző. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) be is záratta a sportolók mintáit elemző moszkvai laboratóriumot.

(fotók: fifa.com)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24285
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.