Szeretne Ön ingyen mangalicát vagy báznai sertést?

Petre Daea agrárminiszter most malacügyben nyilatkozott egy nagyot.
Hirdetés

Ingyenesen kaphatnak malacokat azok a gazdák, akik mangalica és báznai sertések nevelését vállalnák, nyilatkozta Petre Daea mezőgazdasági miniszter Gyulafehérváron. A miniszter elmondta, hogy egyelőre különböző minisztériumok jóváhagyását várják a program elindítására.

A jogszabály tervezete szerint azok a gazdák, akik mangalica és báznai fajtájú sertések nevelését vállalnák, ingyenesen kapnának malacokat, majd a legkevesebb 130 kilogrammos állatokból kialakuló állomány felét átveszi egy feldolgozó, egy előzőleg meghatározott áron.

„A két fajtát, a mangalicát és a báznai sertést az elmúlt években hanyagolták, de szerencsére néhány ember szerette ezeket az állatokat, és fennmaradtak ezek a fajták. Kicsi az állomány, de támogatni szeretnénk, hogy nőjön a létszámuk és aztán forgalmazzuk a báznai és a mangalica húsát. Ez egy olyan program, amire nagy érdeklődés lesz” – nyilatkozta Daea, aki Gyulafehérvárra érkezett a Válaszd a juhot program népszerűsítése céljából.

Petre Daea elmondta, hogy a malacokat ingyenesen kapják meg azok a gazdák, akik ezt a két fajtát szeretnék nevelni, de kötelező lesz eladniuk az állomány felét egy előre meghatározott áron a feldolgozóknak. A malacokat legkevesebb 130 kilogrammosra kell felhizlalniuk a tenyésztőknek.

Daea szerint hármas célja van a programnak, fennmarad a két említett sertésfajta, a növénytermesztők értékesíthetik a gabonájukat, a fogyasztókhoz pedig nagyon jó minőségű termékek kerülhetnek.

Hirdetés