Mostantól románok parancsolnak a magyar katonáknak

Legalábbis a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóaljban, amelynek Románia átvette a soros parancsnoki tisztségét.
Hirdetés

Átvette Románia szombaton a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát. A ceremóniának az aradi vár adott otthont, az ünnepségen Mihai Fifor védelmi miniszter is jelen volt.

A zászlóalj jövő év március 20-án fogja ünnepelni megalakulásának huszadik évfordulóját.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát szombaton a Radu Golescu ezredesről elnevezett 191-es gyalogos zászlóalj parancsnoka, Claudiu Topor alezredes vette át a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj parancsnokától, Vadász Péter alezredestől.

Két év múlva érkeznek a Patriotok
2019 második felében érkezik meg Romániába az első Patriot légvédelmi rakétarendszer, amely 2020-ra válik teljesen működőképessé – közölte szombaton Aradon Mihai Fifor védelmi miniszter.

A tárcavezető felidézte, hogy az elmúlt napokban hagyta jóvá a parlament a Patriot légvédelmi rakétarendszerek megvásárlását lehető tevő törvényt, és szerdán írják alá a szerződést, amelynek értelmében az USA kormánya rakétarendszereket ad el Románia kormányának. A hét rakétarendszerből idén egyet fizet ki a vásárló fél.

Fifor hozzátette: reményei szerint a szerdai kormányülésen elfogadják azt a kormányrendeletet, amely jóváhagyja a Piranha 8×8 kerékképletű páncélozott csapatszállítók gyártására irányuló, a General Dynamics amerikai vállalattal közös programot. A miniszter szerint a program új életre kelti majd a romániai védelmi ipart, ugyanis Bukarestben fogják gyártani az említett páncélozott csapatszállító járműveket.

A román védelmi miniszter a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságának átadási ceremóniáján vett részt szombaton Aradon.

November 21-e és 25-e között a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj román katonái részt vettek a Wise Foresight 2017 – HUN gyakorlaton, Hódmezővásárhelyen. A rendszerint évről-évre megrendezett Wise Foresight, azaz Bölcs Előrelátás elnevezésű gyakorlat során Románia és Magyarország katonái közösen bizonyíthatják felkészültségüket.

Mihai Fifor román védelmi miniszter az esemény kapcsán úgy nyilatkozott: a gyakorlat nagy jelentőséggel bír a román és a magyar hadsereg közti kapcsolat elmélyítése szempontjából.

Hirdetés

„Ma az éves rotáció értelmében átvettük a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát, és az ebből az alkalomból felállított egy éves tevékenységi mérleg meglehetősen jó eredményt mutat. Nagyon magas szintű a katonák képzettsége. Gyakorlatilag ebben a pillanatban a zászlóalj tökéletes alkalmas arra, hogy bármilyen típusú küldetést teljesítsen, ha szükség lenne rá” – jelentette ki a védelmi tárca vezetője.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj a magyar honvédség és a román haderő közös szervezésű békefenntartó alakulata, amelyet a Budapesten 1998. március 20-án megkötött szerződés alapján hoztak létre. Ez volt az első vegyes zászlóalj a világon.

A 899 katonából álló zászlóalj parancsnokságát felváltva látja el a két fél.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj román alakulata, a 191. Radu Golescu ezredes Gyalogos Zászlóalj Aradon állomásozik.

 

Hirdetés