Már 200 halottja van az egyiptomi terrortámadásnak

A Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városánál történt robbantás. Az áldozatok száma tovább növekedhet.
Hirdetés

Már legalább 200 halottja és több mint száz sebesültje van annak a merényletnek, amelyet pénteken Egyiptomban egy mecsetnél követtek el robbanószerkezetekkel és lőfegyverekkel – adta hírül az egyiptomi köztévé. A merényletet a Sínai-félszigeten hajtották végre. Az elkövetők akkor robbantották fel a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek épp távoztak a templomból. Azokra, akik túlélték a robbanásokat, lőni kezdtek, később pedig a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak.

A szakértők szerint csak idő kérdése, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalja magára a támadást. Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en elmondta: ebben a térségben, a Sínai-félszigeten harmadik éve gyakorlatilag egy „fiókszervezete” működik a terrorszervezetnek, amelyet az egyiptomi hadsereg még nem tudott felszámolni. Olyan enkláve alakult ki, amelyről nem zárható ki, hogy a dzsihadisták menekülési útvonala lesz Szíriából vagy Irakból.

Ennél a merényletnél nem a vallási szempontot kell kiemelni, hanem egyfajta elrettentés lehetett a terroristák célja, mert nem szeretnék, hogy a gyéren lakott területre az egyiptomi kormányerők nagyobb létszámban bevonuljanak – mondta. Hozzátette: „üzenet” is lehetett a támadás a környéken élő mérsékelt muszlimoknak, akik adott esetben nem szimpatizálnak az Iszlám Állam radikális nézeteivel.

A BBC azt írja, a dzsihádista csoportok, élükön az Iszlám Állam eretnekeknek tartja a szúfizmus híveit, akik a mecsetet látogatták, valószínűleg ezért támadtak rájuk.

 

Hirdetés