Minél távolabb Iohannistól, „valahol az országban” ünnepel Dragnea

Călin Popescu-Tăriceanu után Liviu Dragnea sem fogadta el az államfő meghívását a december elsejei ünnepi felvonulásra.
Hirdetés

Nem fogadja el Klaus Iohannis meghívását a december elsejei ünnepi felvonulásra, jelentette ki csütörtökön Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta: „valahol az országban” fogja ünnepelni december elsejét, párton belül megbeszéli kollégáival, hogy melyik helyszínt válassza. „Nem fogadom el Iohannis elnök meghívását, mert nem hiszek benne” – fogalmazott a parlament épületében sajtónyilatkozatot adó Dragnea.

Klaus Iohannis szerdán Ploieşti-en azt mondta a képviselőház és szenátus elnökének meghívásáról a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett katonai parádéra és fogadásra: a románok azt szeretnék, hogy az állam vezetői jól megértsék egymást. Tavaly az államfő azért nem hívott meg egyes PSD-s politikusokat az ünnepségre, mert azoknak problémáik voltak az igazsságszolgáltatással. Idén Iohannis már úgy vélekedett, hogy „ha valakit beválasztottak a parlamentbe, az megérdemli (a meghívást), mert sok választópolgárt meggyőzött.”

Az idei évben az Államelnöki Hivatallal kötött partnerségi szerződés alapján a védelmi minisztérium szervezi december 1-jén a katonai parádét. A képviselőház elnökének, Liviu Dragneának és a szenátus elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak ezután küldi el az elnöki hivatal a meghívókat – nyilatkozta hétfőn Mihai Fifor védelmi miniszter.

Liviu Dragnea már kedden is azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy nem vesz részt a román nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában tartandó fogadáson. Hasonlóan nyilatkozott egy nappal korábban Călin Popescu-Tăriceanu is. A szenátusi elnök hétfőn jelentette ki, hogy még nem kapott meghívást az eseményre az Államelnöki Hivataltól, de akkor sem fog elmenni, ha meghívják.

Hirdetés