Antal Árpád megdicsérte a Kovászna megyei prefektúrát

Azért, mert a hivatal állást foglalt a december elsejei esetleges szélsőséges, nacionalista túlzásokkal szemben.
Hirdetés

Üdvözli a Kovászna megyei prefektúra állásfoglalását az esetleges szélsőséges-nacionalista túlzásokkal szemben, amelyek Románia nemzeti ünnepén fordulhatnak elő – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Tegnap telefonon kértem meg a prefektust, hogy nyilvánosan foglaljon állást az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) neofasiszta szervezet esetleges részvételével kapcsolatban a december elsejei rendezvényeken. Üdvözlöm azt a közleményt, amelyben a prefektusi hivatal elhatárolódik az ilyen jellegű akcióktól. Sajnos az elmúlt években nagyon sokszor megtörtént, hogy bizonyos fiatalok idejöttek, botrányt rendeztek, gyűlölködő üzeneteket fogalmaztak meg a magyar közösséggel szemben, majd elmentek, mi meg ittmaradtunk. Ez a helyzet: egyesek jönnek, botrányt csapnak, olyan hangulatot keltenek, ami törést okoz románok és magyarok között, majd elmennek, mi meg ittmaradunk, és december másodikán találkoznunk kell egymással, egymás szemébe kell néznünk. Sajnos akik az ország más régióiból érkeznek ide, nem érzik annak a felelősségét, hogy másnap is kezelni kell a nemzetiségek közötti kapcsolatokat”

– mondta Antal Árpád az Agerpres beszámolója szerint.

Az elöljáró leszögezte: elutasít „mindennemű szélsőséges megnyilvánulást, bármilyen irányultságú is legyen az”.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei prefektúra közleményben jelezte: nem tolerálja a „szélsőséges-nacionalista túlzásokat”, amelyek „interetnikai álfeszültségeket” táplálnak, és intézkedni fog ezek megakadályozása érdekében a román nemzeti ünnepen.
„A prefektusi hivatal, a rendfenntartó intézményekkel és hatóságokkal együtt, következetesen és professzionizmussal fogja kezelni, a törvény által megszabott határok között, az esetleges szélsőséges-nacionalista túlzásokat, amelyeket elfogadhatatlannak tart, függetlenül attól, hogy azok bizonyos esemény vagy nyilvános ünnep mellett foglalnak-e állást vagy ellene” – áll a hivatal közleményében.

Hirdetés