Védőkorlátokkal tartanák távol a sajtósokat a gyanúsítottaktól

Sem az ügyiratokhoz, sem a gyanúsítottakhoz nem férhetnek hozzá a sajtósok, ha a CSM bevezeti drasztikus szigorításait. De akkor ki fogja megírni, hogy éppen kit visz el a DNA?
Hirdetés

Korlátozná a sajtó mozgását és a folyamatban lévő bűnvádi eljárások ügyirataihoz való hozzáférését a Legfelső Bírói Tanács (CSM). A javaslat a tanács október végi gyűlésén született, de csak azt követően került nyilvánosságra, hogy a Libertatea.ro megszerezte a bíróságoknak és ügyészségeknek küldött körlevelet, melyben észrevételek megfogalmazására szólítják fel az illetékeseket.

A sajtó és a romániai igazságszolgáltatási rendszer viszonyát szabályozó dokumentumot úgy módosítanák, hogy megtiltanák a sajtó jelenlétét a kihallgatásokon és házkutatásokon, ugyanakkor nem engedélyeznék a felvételek készítését a vádlottakról vagy a beidézett személyekről. Amennyiben az újságírók az eltiltásuk ellenére értesülnek a bíróságok/ügyészségek folyamatban lévő intézkedéseiről, akkor a CSM javaslata értelmében a gyanúsítottak számára biztosítani kell a személyi biztonságot és védőkorlátokat kell felállítani a sajtósok távol tartására.

A CSM arra hivatkozva kezdeményezte a fenti szigorításokat, hogy az Európai Parlament és a Tanács egy 2016-os irányelve (2016/343) új szabályozásokat vezetett be „az ártatlanság vélelme egyes vonatkozásainak és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről”.

A CSM által kezdeményezett szigorítások azonban túlmutatnak az EU-s irányelveken, melyeket egyébként is csak  büntetőeljárásokban gyanúsított vagy vádlott természetes személyekre kell alkalmazni.

Az EU-s direktíva arról szól, hogy a hatóságok milyen feltételekkel hozhatnak nyilvánosságra a büntetőeljárással kapcsolatban információkat, például videofelvételeket tehetnek közzé, és kérhetik a nyilvánosság segítségét a bűncselekmény feltételezett elkövetőjének azonosításához. A tájékoztatás tartalma és módja viszont nem keltheti azt a benyomást, hogy az érintett személy bűnös, mielőtt a bűnösségét jogerősen meg nem állapították. Az irányelv egyáltalán nem rendelkezik tehát a sajtó kizárásáról vagy korlátozásáról.

Hirdetés