Spanyolország békülni akar Katalóniával

Ha ezt hamarabb megteszi, a helyzet talán nem is mérgesedett volna ennyire el. Bár az is lehet, hogy csak egy politikai mézesmadzag a decemberi regionális választások előtt.
Hirdetés

A madridi kormány arra készül, hogy kiterjesztett pénzügyi autonómiát ajánljon fel Katalóniának (ahhoz hasonlót, amelyet Baszkföld is élvez), mégpedig a törvénytelennek ítélt függetlenségi népszavazás kapcsán kialakult válsághelyzet elsimítása érdekében, értesült a Guardian.

Spanyol kormányzati források arról tájékoztattak, hogy a kormánytöbbséget alkotó Néppárt (PP) berkeiben bármiféle függetlenségi gondolattal szemben továbbra is hangsúlyosan jelen levő ellenállás dacára a párt nyitottnak mutatkozik egy új pénzügyi paktumra vonatkozó tárgyalásokra, amely nagyobb pénzügyi autonómiát biztosítana Katalóniának.

„Ha a katalánok kérik, készen állunk a tárgyalásokra”, jelentette ki az egyik spanyol kormányzati forrás. „Baszkföld és Navarra is maga gyűjti be az adóit. Megvan a saját rendszerük. A Baszkföld képviselői ötévente találkoznak a központi kormánnyal és meghatározzák, mennyivel járulnak hozzá a külpolitikai és védelmi kiadásokhoz. Alku tárgyát képezi. És mi nyitottak vagyunk, tekintettel arra is, hogy a spanyol alkotmány a spanyol régiók közötti szolidaritásra is kötelez.”

2012-ben Katalónia akkori elnöke, Artur Mas felajánlott egy pénzügyi paktumot, ám az akkori madridi kormányzat megtorpedózta, mégpedig azzal érvelve, hogy az egyezmény destabilizálhatja az Spanyolországot egy gazdaságilag nehéz időszakban.

Az esetleges alkotmányos reform lehetőségeit vizsgáló pártközi bizottság elkezdte működését a múlt héten, melynek tárgya éppen a katalánok és a spanyol kormány közti új megállapodás. A bizottság működését Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is támogatja.

Hirdetés

Mindazonáltal jó tudni egyrészt, hogy a nagyobb pénzügyi függetlenséget garantáló alkotmánymódosításhoz is népszavazásra van szükség, másrészt pedig az egyezmény nem csak Katalóniára vonatkozik, ha létrejön, hanem Spanyolország mind a 17 régiójára.

Hogy ebből mi lesz, hamarosan kiderül. A katalánok bizalmatlanságán azonban nincs mit csodálkozni, hiszen többször is megjárták már a spanyol kormánnyal. 2006-ban például a Rajoy vezette Néppárt akadályokat gördített a katalán autonómia kiterjesztése elé. Aztán 2010-ben megint csak a Néppárt volt az, amely sikeresen lobbizott az alkotmánybíróságon annak érdekében, hogy a katalán autonómia-statútumot megnyirbálják.

Hirdetés