munkaszolgálat
csubakka
2017. november 22. szerda, 14:06
Mert tömegesen megy külföldre dolgozni a fiatal szürkeállomány.

Az állam korlátozhatja a fiatal diplomások külföldi munkavállalását, mivel a frissen végzettek masszívan távoznak az országból.

Egyelőre semmilyen konkrét lépés nem történt ez irányba, de az oktatásügyi minisztériumot foglalkoztatja a kérdés. Az év elején a Román Akadémia tett egy hasonló javaslatot a Románia következő húsz évre szóló fejlesztési stratégiában. A javaslat szerint az államilag finanszírozott felsőoktatásban végzetteket kötelezni kell, hogy legalább a tanulmányaikéval azonos ideig Romániában dolgozzanak, ellenkező esetben fizessék vissza az összeget, amit az állam a képzésükre költött.

A javaslatra felhördültek diákszervezetek, azt mondták, hogy ez totalitárius intézkedés lenne, a friss diplomásokat engedni kell szabadon munkát vállalni bárhol az EU-ban.

Az oktatásügyi minisztérium egyik nemrégiben született dokumentumában – amit a profit.ro gazdasági portál ismertet – azonban ismét megjelenik az ötlet, amelyet a szaktárca az oktatási törvény módosításával lát megvalósíthatónak, a közoktatást szabályozó jogszabály ugyanis jelenleg nem tartalmaz semmiféle ehhez hasonló megkötést.

A dokumentumot aláíró Liviu Pop miniszter szerint az oktatásügyi szaktárcát foglalkoztatja a képzett munkaerő elvándorlása és nem utasítja el egyértelműen, hogy a friss diplomásokat az országban maradásra kötelezzék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24151
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.