munkaszolgálat
csubakka
2017. november 22. szerda, 14:06
Mert tömegesen megy külföldre dolgozni a fiatal szürkeállomány.

Az állam korlátozhatja a fiatal diplomások külföldi munkavállalását, mivel a frissen végzettek masszívan távoznak az országból.

Egyelőre semmilyen konkrét lépés nem történt ez irányba, de az oktatásügyi minisztériumot foglalkoztatja a kérdés. Az év elején a Román Akadémia tett egy hasonló javaslatot a Románia következő húsz évre szóló fejlesztési stratégiában. A javaslat szerint az államilag finanszírozott felsőoktatásban végzetteket kötelezni kell, hogy legalább a tanulmányaikéval azonos ideig Romániában dolgozzanak, ellenkező esetben fizessék vissza az összeget, amit az állam a képzésükre költött.

A javaslatra felhördültek diákszervezetek, azt mondták, hogy ez totalitárius intézkedés lenne, a friss diplomásokat engedni kell szabadon munkát vállalni bárhol az EU-ban.

Az oktatásügyi minisztérium egyik nemrégiben született dokumentumában – amit a profit.ro gazdasági portál ismertet – azonban ismét megjelenik az ötlet, amelyet a szaktárca az oktatási törvény módosításával lát megvalósíthatónak, a közoktatást szabályozó jogszabály ugyanis jelenleg nem tartalmaz semmiféle ehhez hasonló megkötést.

A dokumentumot aláíró Liviu Pop miniszter szerint az oktatásügyi szaktárcát foglalkoztatja a képzett munkaerő elvándorlása és nem utasítja el egyértelműen, hogy a friss diplomásokat az országban maradásra kötelezzék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24151
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.