munkaszolgálat
csubakka
2017. november 22. szerda, 14:06
Mert tömegesen megy külföldre dolgozni a fiatal szürkeállomány.

Az állam korlátozhatja a fiatal diplomások külföldi munkavállalását, mivel a frissen végzettek masszívan távoznak az országból.

Egyelőre semmilyen konkrét lépés nem történt ez irányba, de az oktatásügyi minisztériumot foglalkoztatja a kérdés. Az év elején a Román Akadémia tett egy hasonló javaslatot a Románia következő húsz évre szóló fejlesztési stratégiában. A javaslat szerint az államilag finanszírozott felsőoktatásban végzetteket kötelezni kell, hogy legalább a tanulmányaikéval azonos ideig Romániában dolgozzanak, ellenkező esetben fizessék vissza az összeget, amit az állam a képzésükre költött.

A javaslatra felhördültek diákszervezetek, azt mondták, hogy ez totalitárius intézkedés lenne, a friss diplomásokat engedni kell szabadon munkát vállalni bárhol az EU-ban.

Az oktatásügyi minisztérium egyik nemrégiben született dokumentumában – amit a profit.ro gazdasági portál ismertet – azonban ismét megjelenik az ötlet, amelyet a szaktárca az oktatási törvény módosításával lát megvalósíthatónak, a közoktatást szabályozó jogszabály ugyanis jelenleg nem tartalmaz semmiféle ehhez hasonló megkötést.

A dokumentumot aláíró Liviu Pop miniszter szerint az oktatásügyi szaktárcát foglalkoztatja a képzett munkaerő elvándorlása és nem utasítja el egyértelműen, hogy a friss diplomásokat az országban maradásra kötelezzék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24151
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.