Akciófilmbe illő módon szökött Dél-Koreába egy északi katona (VIDEÓ)

A szökevényt több találta érte, de túlélte.
Hirdetés

Az ENSZ tűzszünetért felelős, Egyesült Államok vezette parancsnoksága nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amelyen egy Dél-Koreába menekült észak-koreai katona szökése látható. Az eset november 13-án történt, a férfi pedig már a harmadik katona, aki idén Kim Dzsongun sztálinista diktatúrájából a déli „testvérországba” szökött.

A kamerák szinte a teljes menekülést rögzítették a két Korea közti demilitarizált övezetben. A felvételen jól látható, ahogy a katona egy terepjáróval végighajt egy ellenőrzőponton, miközben társai üldözőbe veszik. Később egy erdős részen kiugrik az autóból, és a határ felé rohan, üldözői többször rálőnek közvetlen közelről – úgy, hogy közben megsértik a tűzszüneti egyezményt, mivel a demilitarizált zónában fegyvert használnak. A katona – akit legalább négy lövés ért – elérte a határt, majd összeroskadt, a dél-koreai határőrök menekítették ki a területről. A férfi jelenleg is kórházban van, de túlélte.

A 24 éves katona ügyében az ENSZ parancsnoksága tárgyalni akar az észak-koreai féllel, a 64 éve érvényes fegyverszüneti megállapodás megsértése miatt – bár ez, a déliek szerint, nem egyedi eset.

A katona szökése kapcsán egészen horrorisztikus részletek is napvilágot láttak: az észak-koreai férfi testéből nagy mennyiségben operáltak ki férgeket, köztük kifejezetten óriási méretűeket is. A legnagyobb ilyen féreg 27 centiméteres volt, a fiatalembert kezelő dél-koreai orvos állítása szerint még sosem látott ekkora férget. Az eset hűen tükrözi, milyen közegészségügyi állapotok uralkodhatnak az észak-koreai diktatúrában.

Hirdetés