Ötven százalékkal több pénzt adhat a magyar kormány erdélyi vállalkozóknak

Egymilliárd forintról akár másfél milliárd forintra is emelkedhet az erdélyi gazdaságfejlesztési program kerete.
Hirdetés

A Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében leadott valamennyi érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújt a magyar kormány – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Erdélyben a gazdaságfejlesztési programot a Pro Economica alapítvány bonyolítja le.

Elmondta, hogy 526 mezőségi vállalkozó és gazdálkodó nyújtott be pályázatot. Ahhoz, hogy minden érvényes és értékelhető pályázatra támogatást nyújthassanak, az eredetileg meghirdetett egymilliárd forintról körülbelül 1,5 milliárd forintra kell növelni a program keretét, amire van lehetőség – tette hozzá.
 
A pályázat eredményhirdetése decemberre várható, és a pályázók már 2018 első hónapjaiban hozzájuthatnak a támogatáshoz. Ismertette, hogy elsősorban gazdák pályáztak mezőgazdasági gépek és tenyészállatok vásárlására, valamint a földterületek jogi helyzetének a tisztázására, telekkönyvezésre.
 
Magyar Levente elmondta: hosszú hónapok egyeztetése után a nyár végén sikerült megállapodniuk Románia kormányával a program alapvető feltételeiről, a programot eddig zavartalanul és jóhiszeműen tudták lebonyolítani. Hozzátette, a román gazdaság is profitál a programból, hiszen az eszközöket, amelyeket a kedvezményezett gazdák meg fognak vásárolni, többnyire Románia állítja elő.
 
Magyar Levente bejelentette, hogy 2018-ban a programot kiterjesztik más területekre, egyidejűleg a támogatási összeghatár megemelését tervezik. Ehhez azonban az kell, hogy az Orbán-kormány a jövő évi parlamenti választások után is folytassa a munkáját – jegyezte meg. 
 
Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a román-magyar viszony őszi „hullámzása” a két ország kapcsolatrendszere egészére kihatott. A marosvásárhelyi iskolaügy ébresztő volt mindkét fél számára, és azt az üzenetet hordozta, hogy el kell kerülni az ehhez hasonló helyzeteket, hiszen a közép-európai térségben egyik ország sem tud elszigetelten fejlődni. Magyarország a térség egészének a felemelkedésében érdekelt – szögezte le.
 
A sajtótájékoztatón Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a magyar állam segítsége Maros megyének éppen abba a kisrégiójába érkezett, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Hirdetés