Mindenkinek egyformán szól a Meleg Filmestek fesztiválja

Nemcsak filmekkel, hanem rengeteg kísérő programmal próbálják megszólítani a kolozsvári LMBTQ közösséget és minden érdeklődőt.
Hirdetés

Javában tart a Meleg Filmestek Nemzetközi Filmfesztiválja Kolozsváron, mely kilenc napon át különböző helyszíneken és változatos programokkal szólítja meg az LMBTQ közösség tagjait és szimpatizánsait. A kolozsvári LGBTQ Pride Románia Egyesület és partnerei által immár 12. alkalommal megszervezett eseménysorozat pénteken kezdődött és november 25-ig tart.

A filmek mellett workshopokra, vitákra, stand-up comedyre, színházra és más kulturális eseményekre is sor kerül a kilenc nap alatt. Idén a versenyben több mint 30 órányi queer művészettel találkozhatnak az érdeklődők: összesen 70 filmet vetítenek a világ 35 országából, ebből 60 versenyfilm.

Mint ahogy a szervezők tájékoztatásából kiderül: 642 film érkezett a fesztiválra 79 országból, ezekből választották ki azt a 60 versenyfilmet, melyet a közönség is megtekinthet. Három kategóriába – rövidfilmek, játékfilmek és dokumentumfilmek – sorolták be a filmeket. Ezt erősíti a versenyen kívüli kategória, az Intersect SFG, ahol az emberi jogokról szóló filmeket vetítjük.

„Sajnos, a Családért Koalíció, illetve több közszereplő is a LGBTQ közösséget támadja és ellene kampányol, ezért úgy érezzük, hogy az LGBTQ témákat megragadó és bemutató filmeket kell előtérbe helyezni, hogy párbeszédet indítsunk és megmutassuk, hogy közösségünk a társadalom fontos tagja. A művészet által próbáljuk megmutatni az emberi sokféleség szépségét. Megpróbáljuk lerombolni azokat a sztereotípiákat és kliséket, amelyeket a nagyközönségnek szánt filmekben szoktunk látni.” – mondta az idei fesztiválról, Lucian Dunăreanu, főszervező.

A fesztivál teljes programja itt található, a legfrissebb hírekről a fesztivál Facebook-oldalán értesülhetnek.

Hirdetés