Az RMDSZ nem akarja megbuktatni a kormányt

De támogatni sem tudja, így hát tartózkodni fog a bizalmatlansági indítvány szavazásán.
Hirdetés

Az RMDSZ törvényhozói részt vesznek a PNL és az USR által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján, de tartózkodnak a voksoláskor – jelentette be kedden Kelemen Hunor.

Az RMDSZ parlamenti frakcióinak tanácskozását követően Kelemen azt mondta, tárgyalt a múlt héten Raluca Turcan PNL-s képviselővel, illetve Iulian Dumitrescu szenátorral, akik ismertették vele a Tudose-kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt, arra azonban nem kapott választ, hogy „milyen irányt akarnak szabni az országnak”, a kormány menesztése esetén kit jelölnének a miniszterelnöki tisztségre, vagy hogy mire építik a kormányprogramjukat. Ilyen körülmények között „szinte lehetetlen” támogatni az indítványt – mondta.

„Részt veszünk a bizalmatlansági indítvány vitáján, mert ez egy jelentős demokratikus eszköz bárki számára, függetlenül attól, hogy a kormányt bírálók vagy a koalíciót támogatók táborát képviseli. A jelenlét tehát fontos, de nem szavazhatjuk meg a bizalmatlansági indítványt, mint ahogyan a kormányt sem tudjuk maradéktalanul támogatni. Vélhetően tartózkodni fogunk a szavazáskor. Ez azt jelenti, hogy mindkét golyót a fekete urnába dobjuk majd”

– tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ nem is írta alá az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványát. Kelemen a múlt héten azt mondta: az utóbbi évben az RMDSZ és a PNL közötti viszony erősen megromlott, ezért nem tudják támogatni a kezdeményezést.

Hirdetés