Fotó: Nicu Cherciu, Kolozsvári Román Opera
O/A
Jean St'Ay
2017. november 20. hétfő, 09:15
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!

Kolozsvár polgárai talán már hozzáedződtek a kincses városban zajló nyári fesztiválévadhoz. Van, ugye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), aztán vannak a Kolozsvári Magyar Napok, van az Untold, van az Electric Castle (Kolozsvártól Bonchidáig), van a Jazz in the Park, no meg egy rakás kisebb rendezvény.

Na kérem, Kolozsvár fesztiváltérképe egy újabb nagyrendezvénnyel gazdagodik. Az Opera Aperta nevű operafesztiválról van szó. A tervek szerint rögtön a 2018-as TIFF után indítják útjára, valamikor június 10. környékén. Florin Estefan, a kolozsvári román operaház igazgatója szerint, a szervezés gépezete már forog, a kiszemelt operaházakat meghívták, a többi már csak pénzkérdés. Eddig a iași-i, a temesvári és a debreceni operaház jelzett vissza, hogy részt vennének a fesztiválon, a házigazdák mellett, persze.

A kolozsvári román operaház a korábbi években is szervezett szabadtéri operaelőadásokat, melyek célja a műfajt közelebb vinni a nagyközönséghez. Ezt a trendet szeretnék kiteljesíteni a szervezők, egy színvonalas fesztivál formájában.

A fesztivál ideje alatt természetesen lesznek beltéri előadások is, például Jean-Philippe Rameau A gáláns Indiák című operabalettje, a világhírű színházi rendező, Andrei Șerban rendezésében.

Ebből a műből hadd álljon itt is egy részlet (természetesen nem Andrei Șerban rendezésében), korai ízelítőnek. De figyelem, amint az igazgató úr is mondta: a tervek szépek, a többi „csak” pénzkérdés.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24102
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.
Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.
Kis román szélsőséges heraldika Hans Hedrich kommentárjával. Sokan ismerik ezeket a furcsa jelképeket, így együtt mégis ijesztően idegenül hatnak.