Fotó: Nicu Cherciu, Kolozsvári Román Opera
O/A
Jean St'Ay
2017. november 20. hétfő, 09:15
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!

Kolozsvár polgárai talán már hozzáedződtek a kincses városban zajló nyári fesztiválévadhoz. Van, ugye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), aztán vannak a Kolozsvári Magyar Napok, van az Untold, van az Electric Castle (Kolozsvártól Bonchidáig), van a Jazz in the Park, no meg egy rakás kisebb rendezvény.

Na kérem, Kolozsvár fesztiváltérképe egy újabb nagyrendezvénnyel gazdagodik. Az Opera Aperta nevű operafesztiválról van szó. A tervek szerint rögtön a 2018-as TIFF után indítják útjára, valamikor június 10. környékén. Florin Estefan, a kolozsvári román operaház igazgatója szerint, a szervezés gépezete már forog, a kiszemelt operaházakat meghívták, a többi már csak pénzkérdés. Eddig a iași-i, a temesvári és a debreceni operaház jelzett vissza, hogy részt vennének a fesztiválon, a házigazdák mellett, persze.

A kolozsvári román operaház a korábbi években is szervezett szabadtéri operaelőadásokat, melyek célja a műfajt közelebb vinni a nagyközönséghez. Ezt a trendet szeretnék kiteljesíteni a szervezők, egy színvonalas fesztivál formájában.

A fesztivál ideje alatt természetesen lesznek beltéri előadások is, például Jean-Philippe Rameau A gáláns Indiák című operabalettje, a világhírű színházi rendező, Andrei Șerban rendezésében.

Ebből a műből hadd álljon itt is egy részlet (természetesen nem Andrei Șerban rendezésében), korai ízelítőnek. De figyelem, amint az igazgató úr is mondta: a tervek szépek, a többi „csak” pénzkérdés.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24102
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.