Fotó: Nicu Cherciu, Kolozsvári Román Opera
O/A
Jean St'Ay
2017. november 20. hétfő, 09:15
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!

Kolozsvár polgárai talán már hozzáedződtek a kincses városban zajló nyári fesztiválévadhoz. Van, ugye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), aztán vannak a Kolozsvári Magyar Napok, van az Untold, van az Electric Castle (Kolozsvártól Bonchidáig), van a Jazz in the Park, no meg egy rakás kisebb rendezvény.

Na kérem, Kolozsvár fesztiváltérképe egy újabb nagyrendezvénnyel gazdagodik. Az Opera Aperta nevű operafesztiválról van szó. A tervek szerint rögtön a 2018-as TIFF után indítják útjára, valamikor június 10. környékén. Florin Estefan, a kolozsvári román operaház igazgatója szerint, a szervezés gépezete már forog, a kiszemelt operaházakat meghívták, a többi már csak pénzkérdés. Eddig a iași-i, a temesvári és a debreceni operaház jelzett vissza, hogy részt vennének a fesztiválon, a házigazdák mellett, persze.

A kolozsvári román operaház a korábbi években is szervezett szabadtéri operaelőadásokat, melyek célja a műfajt közelebb vinni a nagyközönséghez. Ezt a trendet szeretnék kiteljesíteni a szervezők, egy színvonalas fesztivál formájában.

A fesztivál ideje alatt természetesen lesznek beltéri előadások is, például Jean-Philippe Rameau A gáláns Indiák című operabalettje, a világhírű színházi rendező, Andrei Șerban rendezésében.

Ebből a műből hadd álljon itt is egy részlet (természetesen nem Andrei Șerban rendezésében), korai ízelítőnek. De figyelem, amint az igazgató úr is mondta: a tervek szépek, a többi „csak” pénzkérdés.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24102
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.