Fotó: Nicu Cherciu, Kolozsvári Román Opera
O/A
Jean St'Ay
2017. november 20. hétfő, 09:15
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!

Kolozsvár polgárai talán már hozzáedződtek a kincses városban zajló nyári fesztiválévadhoz. Van, ugye, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), aztán vannak a Kolozsvári Magyar Napok, van az Untold, van az Electric Castle (Kolozsvártól Bonchidáig), van a Jazz in the Park, no meg egy rakás kisebb rendezvény.

Na kérem, Kolozsvár fesztiváltérképe egy újabb nagyrendezvénnyel gazdagodik. Az Opera Aperta nevű operafesztiválról van szó. A tervek szerint rögtön a 2018-as TIFF után indítják útjára, valamikor június 10. környékén. Florin Estefan, a kolozsvári román operaház igazgatója szerint, a szervezés gépezete már forog, a kiszemelt operaházakat meghívták, a többi már csak pénzkérdés. Eddig a iași-i, a temesvári és a debreceni operaház jelzett vissza, hogy részt vennének a fesztiválon, a házigazdák mellett, persze.

A kolozsvári román operaház a korábbi években is szervezett szabadtéri operaelőadásokat, melyek célja a műfajt közelebb vinni a nagyközönséghez. Ezt a trendet szeretnék kiteljesíteni a szervezők, egy színvonalas fesztivál formájában.

A fesztivál ideje alatt természetesen lesznek beltéri előadások is, például Jean-Philippe Rameau A gáláns Indiák című operabalettje, a világhírű színházi rendező, Andrei Șerban rendezésében.

Ebből a műből hadd álljon itt is egy részlet (természetesen nem Andrei Șerban rendezésében), korai ízelítőnek. De figyelem, amint az igazgató úr is mondta: a tervek szépek, a többi „csak” pénzkérdés.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24102
Az igazságszolgáltatási reformokat támogató RMDSZ politikáját bírálta az USR a magyaroknak szánt felhívásában. Az RMDSZ nevében Porcsalmi Bálint válaszolt: ne nézzék hülyének a magyarokat.
Övé a brand, a legendává vált ortodox szerzetest ábrázoló szuvenírek hamisítványok.
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azzal vádolja a magyar agrártárcát, hogy a „hamisítók” mellé állt.
Mihály király megfelelő ember lett volna arra, hogy egy meglévő ország felett tisztességesen uralkodjon. Arra nem, hogy nulláról újra felépítse azt.
A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumét, hát persze. Galádul, naná! Jaj, a magyarok megint átverték a büszke románokat.
És megkondultak az ország harangjai.
Élesedik a küzdelem Augustin Lazăr és a kormányoldal között.
Öröm nézni, ahogy a szerző a nemzeti, egységes és oszthatatlan román nemzetállam, illetve az ukrajnai román kisebbség diskurzusa között lavíroz. És a végén kilóg a hazai lóláb is a magyarokkal.
Dacian Cioloș sapkája megrengette a verespataki kötőnénik webes áruházát.
Nem nálunk, természetesen. Hanem Franciaországban.
Egy friss felmérés szerint a külföldön élő románok 91 százaléka rendszeresen vásárol hazai termékeket.
A csendőrség büntette meg az egyenruhások sértegetése miatt.
Nagy Orbán színészként 21 éve tagja a Harag György Társulatnak. Versenyvizsgán nyerte el az igazgatói tisztséget.